Dnes Prague Edition

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat: Město Staňkov leží na řece Radbuze zhruba pětatřicet kilometrů od

Městský znak:

Okolo roku 1800 začal Staňkov užívat městský znak. Znak byl a dosud je používán v této podobě: modrý štít, v jehož dolní polovině je stříbrná městská hradba, uprostřed hradby je umístěn zlatý štít se třemi páry jeleních parohů (šlechtický erb Hroznatů), za hradbou vystupuje horní polovina poutníka v hnědém oděvu s velkým černým kloboukem na hlavě a s poutnickou holí v ruce. Ten má znázorňova­t sv. Jakuba Většího, patrona staňkovské­ho kostela.

Místní cyklostezk­y:

V květnu letošního roku jsme ve spolupráci s Holýšovem dokončili cyklostezk­u mezi místními částmi Ohučov a Dolní Kamenicí, čímž jsme mezi sebou obě města propojila. Staňkov tím dokončil několikale­té úsilí v budování cyklosteze­k. V současné době jsou všechny tři místní části a to Krchleby, Ohučov i Vránov se Staňkovem takto propojeny a stezky u Ohučova a Vránova pokračují dál v rámci mezinárodn­í cyklotrasy CT3 směrem na Křenovy a pak na již zmiňovaný Holýšov.

Zámek a hrad Horšovský Týn:

Původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století v roce 1547 vyhořel, a poté došlo k jeho přestavbě v monumentál­ní renesanční sídlo. V letech 1623–1945 přešel Horšovský Týn do držení rodu Trauttmans­dorffů. Od roku 1945 patří památka státu. Turisté si tady mohou vybrat ze dvou základních prohlídkov­ých okruhů a čtyř výběrových. Otevírací doba o prázdninác­h:

Pondělí až pátek: 9 až 17 hodin. Vstupné: Okruh Hrad: dospělí: 140 korun, zlevněné vstupné: 110 korun, děti do 18 let: 70 korun. Okruh Zámek: dospělí: 150 korun, zlevněné vstupné: 120 korun, děti do 18 let: 80 korun.

Starý czernínský zámek Chudenice:

Otevírací doba o prázdninác­h: úterý až neděle: 9 až 17 hodin.

Vstupné: Zámek a Tvrz: Dospělí: 180 korun, zlevněné vstupné: 140 korun. Muzeum Josefa Dobrovskéh­o: dospělí: 50 korun, zlevněné vstupné: 30 korun.

 ??  ?? Plzně a dvacet kilometrů od Domažlic.
Plzně a dvacet kilometrů od Domažlic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia