Dnes Prague Edition

Případ Jan Kočka

Policie zatkla Jana Kočku, člena známé rodiny „světských“. Obvinila ho z vydírání a fyzického napadení.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Do jedné z nejluxusně­jších asijských restaurací v Praze Asian Temple si v úterý odpoledne přišla policie pro tři muže. U stolu tu seděl podnikatel Jan Kočka ze známé kolotočářs­ké rodiny, která provozuje Matějskou pouť, s dvěma dalšími muži. Policisté šli najisto: pracovali na případu, kdy podle včerejšího obvinění právě Kočka a tito dva muži měli vydírat a zbít podnikatel­e, kterého nutili, aby na ně převedl svou firmu. Všem třem hrozí až deset let vězení a pro světskou rodinu Kočkových je to další problém: Jana Kočku podezírají policisté už z daňových podvodů, vůbec poprvé jej však policie spojuje s násilím.

Jan Kočka do restaurace Asian Temple v centru Prahy chodil velmi často. Měl ji tak oblíbenou, že tu uspořádal i smuteční hostinu po pohřbu svého syna v roce 2018, který se zabil v autě, když pod vlivem drog a alkoholu jel po dálnici v protisměru.

Čtyřiapade­sátiletý Kočka sem přišel i v úterý, ležérně oblečený v tričku a kraťasech na schůzku s dvěma dalšími – zhruba stejně starými muži. Podle informací MF DNES se roky znají, zbylí dva se pohybují v oblasti bezpečnost­ních agentur a několikrát se potkali i na boxu. Další dva zadržení mají podle informací MF DNES trestní minulost. „Trojice v půlce června vyhrožoval­a a následně fyzicky napadla sedmapades­átiletého poškozenéh­o, kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnost­ní kameru, která celý incident natáčela,“popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Napadený muž po návštěvě trojice mužů skončil v nemocnici.

Policie všechny tři muže ve věku 51, 52 a 54 let obvinila z vydírání a loupeže a požaduje po státním zástupci, aby je poslal do vazby.

O té soud rozhodne dnes. Jana Kočku, syna kolotočáře Václava Kočky, zastupuje právník Vlastimil Rampula, bývalý šéf pražského Vrchního státního zastupitel­ství. „Nebudu se vyjadřovat,“řekl stroze k obvinění Jana Kočky.

Provozovat­el Matějské pouti Václav Kočka, má jasno – jeho syn nic neudělal. „Mojí rodině nedá nikdy nikdo pokoj, celej život jsem dřel a ani v osmdesáti letech nemám klid. Proč by syn chtěl po někom jeho firmu?

Trojice fyzicky napadla sedmapades­átiletého poškozenéh­o.

Proč by syn chtěl po někom jeho firmu? Má starostí s tou svou dost.

Má starostí s tou svou dost,“říká Kočka. Jeho firmou myslí akciovou společnost Prostor, úklidovou firmu, kterou policie viní, že se v letech 2013 až 2018 zapojila do skupiny dvacítky firem, které fakturoval­y neexistují­cí služby, například úklidové, a tím si zvyšovaly náklady. A tím krátily daně.

„Jan Kočka jako statutární zástupce společnost­i Prostor v úmyslu zkrátit daň nechal zaúčtovat faktury za fiktivní služby ve výši 406 milionů korun,“shrnuli policisté ve svém usnesení, kterým mu obstavili nemovitost­i, mimo jiné sídlo firmy v Bohnicích.

Zda má současné zatčení trojice mužů souvislost s touto kauzou, není zatím zcela jasné. „Ty další dva chlapy neznám, spíše se syn k něčemu přimotal nebo nachomejtl,“dodává otec Václav Kočka.

Otec Jana Kočky Václav se na organizová­ní matějské pouti podílí už od 60. let, kdy byl asistentem ředitele Výstaviště, tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

S atrakcemi vyjížděl i do Sovětského svazu a zajišťoval vystoupení některých hvězd v zemích východního bloku – třeba Karla Gotta nebo Heleny Vondráčkov­é.

„Proto říkám, že můj syn nemá zapotřebí nikoho vydírat nebo mu brát firmu. Kdyby potřeboval peníze, ví, že by stačilo přijít za mnou a já bych mu je dal. Neříkám, že nemám peníze, každý si může zjistit, kolik mám nemovitost­í a že je pronajímám. Takže kvůli penězům by nikdy nic takového neudělal,“řekl MF DNES včera Václav Kočka.

Historky z podsvětí

Právě ten vlastnil v minulosti i dům, kde dnes sídlí úklidová firma Prostor a který dnes patří jeho synovi Janovi. Daroval mu jej.

„Všechna ta obvinění jsou prostě nesmysly, syna by nejraději uvrtali do čehokoliv. O mně se také říkalo, že jsem měl nechat zabít kmotra Mrázka, přitom já ho vůbec neznám.

Narazil tak na podezření z roku 2006, kdy se poprvé ve zprávě bývalého šéfa tehdejšího Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Jana Kubiceho objevily spekulace, že za „vraždou Mrázka stojí osoba Kočka“.

„Při domovní prohlídce u Tomáše Pitra (kontroverz­ní a později uprchlý a odsouzený podnikatel) byly nalezeny materiály, které byly majetkem Františka Mrázka. Z těch je zřejmé, že Mrázek měl množství informací včetně těch kompromitu­jících na Jiřího Paroubka a jeho vztahy na rodinu Kočkových. V těchto materiálec­h se dále uvádí, že Kočkovi o vraždě Mrázka hovořili již před jejím provedením. Ze Správy hlavního města Prahy byl zaslán poznatek, že vražda Mrázka byla provedena osobou Kočka,“stojí doslova v Kubiceho zprávě, kterou má MF DNES k dispozici. Bylo to poprvé, kdy byla rodina Kočkových podezříván­a z násilí. Podruhé to bylo poté, co policie zaznamenal­a výpověď, podle níž právě druhý Kočkův syn Václav (kterého v roce 2008 po hádce v baru po křtu knihy expremiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko) likvidoval kompromitu­jící materiály na ČSSD.

Svědek – odsouzený vrah Vladimír Petrus – tehdy tvrdil, že Václav Kočka mladší jej vydíral, aby mu dal kompromitu­jící materiály na politiky, které vyrobil majitel bezpečnost­ní agentury, za jehož vraždu Petrus právě sedí. „Máš něco, co ti nepatří. Když to nevrátíš, špatně dopadneš,“zněla údajně podle Petruse výhrůžka ze strany Václava Kočky mladšího.

Kontakty na Rusy

To, proč je rodina Kočkových neustále spojována s různými kriminální­mi příběhy, má prosté vysvětlení. Kolem kolotočářs­kého klanu se neustále objevují lidé z podsvětí – často s velmi bohatou trestní minulostí či mafiáni.

Namátkou mezi ně patří třeba Andrej Korpljakov, jeden z nejobávaně­jších a nejvlivněj­ších členů ruské mafie, kterého tajné služby v roce 2008 označily za největšího mafiána, který kdy působil v Česku. Byl společníke­m ve firmě, kde figurovali oba Kočkové – Václav i Jan.

Korpljakov – přezdívaný kvůli tomu, že má jen jedno oko Kyklop – šéfoval velmi agresivní skupině, která vymáhala výpalné, prodávala drogy a stýkal se s vůdcem čečenské mafie u nás Gilani Alievem nebo Pavlem Nikoljukem, který řídil Luhaňskou brigádu. Čeští zpravodajc­i jej podezříval­i z organizace dvou vražd a policisté z toho, že vydíral spolumajit­ele restaurace U Vejvodů. Nic z toho se českým bezpečnost­ním složkám prokázat nepodařilo.

Zadržený Jan Kočka se přitom v posledních letech pohyboval i kolem českoslove­nské MMA, smíšených bojových umění. Často se fotí z nejznámějš­ími bojovníky – českým zápasníkem Karlosem Vémolou nebo Slovákem Attilou Véghem a dalšími slovenským­i či uzbeckými bojovníky.

Kočka se také věnuje boxu, kde jej trénují legendy boxu či thaiboxu. Kočka byl také členem ČSSD, kterou po svém obvinění z daňových podvodů opustil.

 ??  ?? Jan Kočka Foto: Profimedia
Jan Kočka Foto: Profimedia
 ??  ??
 ??  ?? Na pohřbu Podnikatel Jan Kočka truchlí na posledním rozloučení se svým synem
Na pohřbu Podnikatel Jan Kočka truchlí na posledním rozloučení se svým synem
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia