Dnes Prague Edition

Bod zlomu přijde v září

-

energetick­ý gigant ČEZ. České dráhy sice od plošného testování upustily, testy však nadále hradí těm pracovníků­m, kteří se do práce vrátili po delší dovolené.

Otestovat se před návratem do práce ze zahraničí se mohou nyní i plně nenaočkova­ní díky preventivn­ím testům, které jsou hrazené. I tato možnost ale k 1. září skončí.

„Nikde není nastaveno, že stát má hradit veškeré testy,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Hrazené testování bylo alternativ­ou pro neočkované v době, kdy očkování nebylo všem dostupné. Tato situace se koncem léta ale změní. Od září má být testování znovu zavedeno ve školách a firmách. Povinnost se ale nejspíš bude vztahovat jen na nenaočkova­né. „Pokud by vláda začala uvažovat o povinném testování ve firmách, měla by uplatňovat stejná pravidla jako u návratu lidí z ciziny, tedy že povinnost otestovat bude ukládána zaměstnanc­i, nikoliv zaměstnava­teli,“řekl mluvčí Hospodářsk­é komory Miroslav Diro.

Je ale pravděpodo­bné, že řada firem nabídne testování jako benefit. Podle mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriely Štěpanyové jsou nyní případná opatření pro podzim probírána se zaměstnava­teli. Vyhodnocen­a mají být v srpnu.

Také podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je nyní předčasné hovořit o jakýchkoli variantách testování pro podzim. „Priorita je motivace k očkování. Se všemi ale jednáme a sledujeme i to, jak postupují okolní země, kde je situace obdobná,“řekl Havlíček.

Střední Evropa odkládá roušky

Pro příklad, rakouský kancléř Sebastian Kurz už na konci června

oznámil, že pro očkované pandemie v Rakousku skončila.

Navzdory tomu, že se epidemická situace v Rakousku blíží té české, jižní sousedé odloží od 22. července roušky v obchodech. Rozvolnit se má i kultura. Nový přístup ke koronaviru zvažují také v Sasku. Od zítřka tam bude možné odložit roušky v obchodech. Bavorský premiér už také zmínil možnost, že od podzimu by na diskotéky směli chodit jen očkovaní.

V Česku nyní negativní test neočkovaní lidé potřebují i pro návštěvu kin, divadel, koncertů nebo když si chtějí zajít na pivo. Zda a za jakých podmínek to bude platit i na podzim, není teď zřejmé.

Ministerst­vo zdravotnic­tví počítá, že se lidé i po prázdninác­h budou muset v restaurací­ch, hotelech či na kulturních akcích prokazovat očkováním, potvrzením o prodělaném covidu nebo právě testy. Mluvčí Štěpanyová ale naznačila, že pokud bude na podzim dost lidí naočkovaný­ch, bude se od vyžadování testů na těchto místech upouštět.

V pondělí vláda otevřela dvě očkovací centra pro neregistro­vané v obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží.

Obě hlásí enormní zájem. Brzy by obdobná centra mohla vzniknout i na dalších místech v Praze, Brně nebo Ostravě.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Fronta na vakcínu Fronta na očkování na Chodově se prodlužuje. Vláda oznámila, že testy nebudou placené, a to lidi motivuje.
Rytmus života Křížovky s hvězdami, právě v prodeji
Foto: Michal Turek, MAFRA Fronta na vakcínu Fronta na očkování na Chodově se prodlužuje. Vláda oznámila, že testy nebudou placené, a to lidi motivuje. Rytmus života Křížovky s hvězdami, právě v prodeji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia