Dnes Prague Edition

Dovolená s epidemiolo­gy

Lékaři Čechům radili, že mají trávit prázdniny v tuzemsku. Kam jedou oni sami? Politici zvolili Chorvatsko nebo budou doma.

- Jiří Vachtl Eva Pospíšilov­á

Vlétě zůstaňte v Česku, nebo vyrazte maximálně po Evropě. Převážně takto zněla před začátkem prázdnin doporučení epidemiolo­gů a některých politiků, kteří se kvůli návratu lidí ze zahraniční­ch dovolených obávají zavlečení nakažlivěj­ší mutace delta do Česka.

Redakce MF DNES se proto zeptala osobností, které se podílely na řešení pandemie, jak budou samy trávit léto.

Příkladem chce jít ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch, který dříve pravidelně létal do Španělska. Letos však zůstane doma.

„S manželkou máme rádi jižní Moravu, proto počítám, že tam na pár dní vyrazíme,“nastínil své plány Vojtěch. Zahraniční dovolenou neplánuje ani jeho předchůdce Roman Prymula.

Naopak epidemiolo­g a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal vyrazí stejně jako každé léto do Spojených států, kde studoval a strávil takřka čtvrtinu života. Ovšem nejde o dovolenou. Ve státě Maine na východním pobřeží bude pracovat v lokální nemocnici, doufá však, že si najde čas i na odpočinek. „Budu mít noční služby v malé nemocnici, kde moc příjmů není. A ve dne si odpočinu. Lesy, jezera, moře, žádný covid,“plánuje Smejkal. K moři vyrazí také další epidemiolo­g a poradce ministra zdravotnic­tví Rastislav Maďar. Stejně jako loni stráví týden na Balkáně. V minulém roce přitom výrokem z dovolené pobouřil stovky lidí na sociálních sítích.

Kritizoval totiž Čechy, kteří vyrazili do Chorvatska na pláž Zrče, která je proslulá svými bary a koncerty. Jak však prozradilo určování polohy pod jeho příspěvkem na Twitteru, sám byl v tu dobu také v Chorvatsku.

Ministři zůstanou doma

V tuzemsku chce dovolenou na rozdíl od minulých let strávit většina členů vlády. Do ciziny nepojede ani premiér Andrej Babiš, který byl loni kritizován za pobyt na Krétě. „Po minulé zkušenosti, kdy lidé moji dceru a mě terorizova­li, že jsem u moře, a přitom jsem měl každý den z pláže telefonáty s řídícím týmem, zůstanu doma,“vysvětlil už před časem Babiš.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček zase stráví léto pěšími túrami po Čechách.

„Každý rok vyrážíme s rodinou a se psem lokálkou po regionech. Chvíli vlakem, chvíli pěšky,“nastínil Havlíček. Do přírody chce také ministr životního prostředí Richard Brabec.„Budu na své milované Šumavě a vypadá to, že budou růst i houby,“těší se Brabec.

Jediným členem vlády, který plánuje dovolenou v zahraničí, tak zatím zůstává ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Chtěli jsme k moři, ale rozhodneme se až na poslední chvíli podle epidemiolo­gické situace,“uvedla Maláčová. Doma zůstane i většina opozičních politiků. V létě startuje kampaň.

Pirátský tábor

Například předseda SPD Tomio Okamura bude v srpnu pořádat volební jarmarky. Nudit se nebude ani šéf Pirátů Ivan Bartoš. Kromě objíždění republiky v rámci kampaně totiž na přelomu července a srpna vyrazí na Pirátský tábor. „Pořádáme ho pravidelně pro naše členy a přátele, kteří s sebou berou své rodiny,“vysvětlil Bartoš. Čas na relax si najde také předseda ODS Petr Fiala. S rodinou plánuje vyrazit do Chorvatska.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zase stráví prázdniny na chatě hlídáním vnoučat. Chůvu si na léto obstaral i primátor Prahy Zdeněk Hřib. „Od kamarádů jsem ke čtyřicátin­ám dostal zajímavý dárek – slíbili, že se týden postarají o moje tři děti, a tak se budeme moci s manželkou rekreovat na zámku ve středních Čechách,“prozradil Hřib.

Tuzemskou dovolenou má v plánu také většina hejtmanů. Za exotikou chce vyjet pouze středočesk­á hejtmanka Petra Pecková. „Na konci srpna jedu na týden do Egypta na loď s kamarády potápěči. Bude to virtuální detox bez internetu a bez mobilu. A většinou pod vodou,“uvedla hejtmanka. Dalekou cestu plánuje také hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek. S přáteli se chce vydat na kole na Kavkaz.

 ?? Foto: MAFRA ?? Petr Smejkal Každé léto odlétá do USA, kde pomáhá v nemocnici a také relaxuje.
Foto: MAFRA Petr Smejkal Každé léto odlétá do USA, kde pomáhá v nemocnici a také relaxuje.
 ?? FOTO: MAFRA ?? Rastislav Maďar Vyrazí na „Balkán“, jak sám uvedl. Část léta stráví i na Slovensku.
FOTO: MAFRA Rastislav Maďar Vyrazí na „Balkán“, jak sám uvedl. Část léta stráví i na Slovensku.
 ?? Foto: MAFRA ?? Karel Havlíček S rodinou vyrazí na túru po Čechách. Chvíli vlakem, chvíli pěšky.
Foto: MAFRA Karel Havlíček S rodinou vyrazí na túru po Čechách. Chvíli vlakem, chvíli pěšky.
 ?? Foto: MAFRA ?? Ivan Bartoš Odpočine si na Pirátském táboře, který pořádá pro spolustran­íky.
Foto: MAFRA Ivan Bartoš Odpočine si na Pirátském táboře, který pořádá pro spolustran­íky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia