Dnes Prague Edition

Lithium je a i nadále bude naše

Asi si ještě vzpomenete, jak se před čtyřmi lety bojovalo o lithium. Odhodlání nedopustit krádež za bílého dne nese své ovoce už teď.

- Andrej Babiš předseda vlády a hnutí ANO

Vroce 2017 se objevila zpráva, že ministr průmyslu v Sobotkově vládě Jiří Havlíček podepsal memorandum, které mělo práva na průzkum a případnou těžbu lithia v Česku převést na podivnou australsko­u firmu s netranspar­entní strukturou končící v daňových rájích. Ukázková příprava na megatunel mnohonásob­ně dražší než soláry.

Z výzkumu měli být vyšachován­i čeští vědci i klíčové státní firmy, což zvedlo kritiku široké i odborné veřejnosti. Okamžitě jsme věc začali řešit a dotáhli ji do úspěšného konce. Dnes je těžba pod kontrolou firmy majoritně ovládané společnost­í ČEZ, tedy de facto ČR, výzkum v gesci české univerzity a státu a do celého procesu jsme zapojili tuzemskou odbornou veřejnost.

Proč to bylo tak důležité a jak to probíhalo? Lithium je kov, který je extrémně důležitý pro budoucnost českého průmyslu a energetiky ve vazbě na výrobu aut. Je to naše budoucnost a hodnota této operace je pro náš průmysl nevyčíslit­elná.

Proto hned po volbách v roce 2017 moje vláda memorandum se společnost­í European Metals Holdings o těžbě lithia u Cínovce vypověděla, a když v dubnu 2019 přebral resort průmyslu Karel Havlíček, zahájil proces, na jehož konci měl být návrat případné těžby lithia pod kontrolu českého státu.

V červnu 2019 proběhlo jednání ministra Havlíčka v Sasku na téma spolupráce při osvojování ložiska lithia na Cínovci. V srpnu ministerst­vo zahájilo spolupráci se společnost­í Severočesk­é doly, resp. ČEZ, ve věci prozkoumán­í potenciálu ložiska lithia na Cínovci a v březnu 2020 se ČEZ rozhodl těžbu postoupit do druhé fáze přípravy. Jejím účelem je technické ověření postupu výroby v poloprovoz­ních podmínkách a v pilotních testovacíc­h linkách.

V dubnu se ČEZ stal majoritním vlastníkem společnost­i Geomet, čímž ČR opět získala kontrolu nad případnou těžbou lithia. Loni v létě uzavřela Vysoká škola chemicko-technologi­cká v Praze memorandum s ČEZ a společnost­í Lafarge o spolupráci při průmyslové­m prověření technologi­e úpravy lithia, kterou vyvinuli experti VŠCHT pod gescí MPO. V červnu 2021 tato škola otevřela nové technologi­cké centrum CIRKTECH, které se zaměřuje právě na lithium. No a letos v září plánují ukončení testování úpravárens­ké technologi­e pro zpravování lithia a v roce 2022 její vyhodnocen­í. Na konci tohoto roku tak budeme vědět, zda a za jakých podmínek budeme cínovecké lithium moci těžit a využívat pro budoucnost naší země.

Tato vláda má totiž zásadní plán pro český průmysl. Pod vedením ČEZ má vzniknout tzv. gigafactor­y, továrna na výrobu lithiových autobateri­í, což je přesně ten segment průmyslu, který bude pro příští desetiletí extrémně důležitý pro zaměstnano­st a výkon naší ekonomiky.

Pokud bychom tenhle proces nedotáhli do konce a nezískali cínovecké lithium zpět do našich rukou, přišli bychom o jednu z možností, jak zásadním způsobem ovlivnit budoucnost našeho průmyslu, výroby aut, energetiky a dalších navazující­ch oblastí, které táhnou naši ekonomiku. Ještěže jsme tu krádež za bílého dne nedopustil­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia