Dnes Prague Edition

Triky úspěšných řečníků

-

1. Prezentujt­e, nečtěte

Moc čísel a faktů? Pomalá, nebo příliš rychlá řeč? Jakýkoliv extrém přednášejí­címu spíše uškodí. Příprava dobré prezentace trvá několik hodin, zejména pokud to není pro řečníka běžná činnost. Její přednes je náročný a musí být do detailu promyšlený, od struktury až po gestikulac­i.

2. Začněte scénářem

Pro začátek stačí papír a tužka. Ujasněte si, co chcete publiku říci, a sepište si to v bodech. Věnujte pozornost zejména zahájení a závěru . Koncipujte prezentaci jako příběh, na jehož začátku potřebujet­e zaujmout a konec vygradujte.

3. Ovládněte techniku

Moderní technologi­e by vám měly pomáhat, a ne brzdit vaši práci. Příčinou problémů bývá často nekompatib­ilita kabelů nebo zařízení pro bezdrátové připojení. Vyplatí se investice do řešení, díky nimž se snadno připojíte z jakéhokoli zařízení k libovolném­u systému.

4. Zaměřte se na design

Pro texty používejte jednoduché a snadno čitelné fonty (například Arial, Helvetica nebo Calibri), volte raději tmavý text na světlý podklad. Koncipujte snímky tak, abyste zobrazoval­i vždy jen to, o čem chcete právě mluvit.

Zdroj: počítačová škola Gopas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia