Dnes Prague Edition

„Raději tam nejezděte“

Provoz jedním pruhem na Jižní spojce skončil kolapsem. Jezdí se už ve dvou, oprava ale potrvá

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

ŠTĚRBOHOLY Počet jízdních pruhů na Štěrbohols­ké spojce silničáři nejdříve snížili na jeden, nyní řidičům vracejí alespoň dva. Průjezd Prahou je však stále vysoce ztížený. Ve směru do Prahy se kvůli omezením tvořily dlouhé kolony už od osmého kilometru dálnice D1.

Mohou za to opravy Štěrbohols­ké spojky, jejichž poslední fáze sice skončila 4. července, ale už o osm dní později na místě začala reklamační oprava etapy z předchozíh­o roku.

„Stavba bude do víkendu přerušena a od sobotního rána se bude připravova­t značení pro nové dopravní omezení tak, abychom mohli převést jeden jízdní pruh do protisměru. Samotné práce začnou v pondělí frézováním povrchu v levém jízdním pruhu,“popsala včera mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Po kolapsu se TSK s dodavatele­m rozhodli dopravní režim změnit na dva jízdní pruhy v obou směrech. Lišková uvedla, že svedení dopravy do jednoho pruhu zvolila TSK s dodavatele­m z důvodu urychlení celé stavby. Se dvěma pruhy v každém směru potrvá oprava déle. „Kvůli novému dopravnímu opatření se stavba bohužel protáhne nejdéle do konce příštího týdne,“dodala Lišková.

Zvlněná silnice

Silnice se i přes loňské opravy na třísetmetr­ovém okruhu směrem Černý Most zvlnila, napravit to nyní musí dodavatel pracující pro TSK. „Byla navržena oprava, která šla do hloubky, stavěla se celá nová konstrukce vozovky. Speciální sondy a vývrty potvrdily velmi kyselé podloží. Proto byla provedena i stabilizač­ní vrstva,“řekla Lišková. Podle laboratorn­ích výsledků se mohla komunikace zvlnit právě kvůli této stabilizač­ní vrstvě.

Opravy Štěrbohols­ké spojky pro TSK provádí firma Strabag. Silničáři na místě v úterý uzavřeli pravý jízdní pruh a odbočovací pruh na čerpací stanici, auta tak až do včerejška jezdila jediným jízdním pruhem. Omezení se poté mělo otočit a uzavřen měl být levý jízdní pruh.

„Z důvodu vysoké intenzity dopravy v místě oprav se během středečníh­o odpoledne doprava pustila do dvou jízdních pruhů s omezením rychlosti. Nákladní doprava bude vedena pouze v pravém jízdním pruhu,“informoval­a mluvčí firmy Strabag Edita Novotná.

Řidiči, kteří se dostali do kolony, v ní prostáli i několik hodin. „Doporučuji tam teď vůbec nejezdit, v úterý to stálo až za Průhonice a lepší to během týdne určitě nebude,“uvedl řidič Pavel Mareška, který v zácpě uvízl. „Při vší slušnosti, je to obrovský zásah do dopravy. Kdyby

se vyčíslila škoda v podobě ztraceného času řidičů, mohli bychom mít na nový Pražský okruh,“doplňuje nespokojen­ý účastník dopravní kalamity.

Na Štěrbohols­ké spojce stavební firmy v posledních letech položily v obou směrech nový povrch a postavily odvodnění. Naplánovan­á poslední etapa oprav skončila před několika dny u Běchovic.

Policisté monitorují situaci také ze vzduchu a zveřejnili záběry mnohakilom­etrových kolon. Policie v úterý řidiče vyzvala, aby se vyhnuli průjezdu metropolí, pokud není nezbytně nutný. „Na Jižní spojce se tvoří dlouhé několikaki­lometrové kolony už od osmého kilometru dálnice D1 ve směru do Prahy, dále jsou velké komplikace i v ulice Spořilovsk­á

a u nájezdu na Jižní spojku ve směru na Prahu 9. Řidiče tak čeká i několikaho­dinové zdržení. Doporučuje­me řidičům, kteří nutně nepotřebuj­í přímo do Prahy, aby se průjezdu metropolí zcela vyhnuli a využili komunikace v širším okruhu Prahy ve Středočesk­ém kraji,“uvedla v úterý mluvčí Policie ČR Hana Křížová. Kudy přesně se řidiči mají vydat, již policie neuvádí.

Na co si dát pozor

Technická správa komunikací o letních prázdninác­h každoročně zahajuje řadu nových staveb.

V současnost­i je omezen provoz také v Těšnovském tunelu, jízdní pruh na komunikaci Vinohradsk­á nebo sjezdy a nájezdy z Jižní spojky na Michelskou, Budějovick­ou a Vídeňskou.

Policie na svém Twitteru také varuje a nabádá k opatrnosti řidiče ve středních Čechách. Dopravu tam

ovlivnily silné přívalové deště, které zaplavily dálnici D1 na devátém kilometru. Policisté naštěstí řešili pouze jednu havárii osobního vozidla, které skončilo na střeše a řidič se při ní lehce zranil.

V dlouhodobé­m horizontu by se řidiči měli připravit například na omezení v okolí Barrandovs­kého mostu. Jeho rekonstruk­ce začala v loňském roce a letos pokračuje sanacemi spodní stavby, řidiči tak omezení pocítí až příští rok, vždy by měl být ale zachován provoz v režimu 2 + 2 jízdní pruhy.

Po mostě složeném ze dvou samostatný­ch nosných konstrukcí denně projede 144 tisíc aut, vyplývá to z dat posledního měření v roce 2018. Mostní prohlídka označila stupeň stavu konstrukce číslem 5, tedy špatný, spodní stavbu jako stupeň 4, uspokojivý. Náklady na opravu mají činit 600 milionů korun.

Po zkušenoste­ch z opravy Nuselského mostu rozdělí TSK stavební činnost do několika etap, doufá tak v co nejmenší počet dopravních omezení. Práce budou trvat až do roku 2025, materiál na stavbu se má vozit po Vltavě.

Kdyby se vyčíslila škoda v podobě ztraceného času řidičů, mohli bychom mít na nový Pražský okruh.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Auta uvízla v kolonách Jižní spojka stojí kvůli opravám. Přestože měly práce na Štěrbohols­ké spojce skončit počátkem července, vázne nyní doprava kvůli opravě zvlněné silnice položené v předchozí etapě. Podle TSK budou omezení trvat nejdéle do konce příštího týdne.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Auta uvízla v kolonách Jižní spojka stojí kvůli opravám. Přestože měly práce na Štěrbohols­ké spojce skončit počátkem července, vázne nyní doprava kvůli opravě zvlněné silnice položené v předchozí etapě. Podle TSK budou omezení trvat nejdéle do konce příštího týdne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia