Dnes Prague Edition

Řeholníci slaví 900 let

Duchovní centrum premonstrá­tů je na Strahově. Výstava připomíná výročí

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

HRADČANY Pečují o kulturní dědictví, vyučují a poskytují útěchu. Už 900 let. Řád premonstrá­tských řeholních kanovníků slaví kulaté výročí svého založení. Jednou ze součástí oslav je i výstava mapující historii řádu. Navštívit ji lze v prostorách Strahovské­ho kláštera.

„Výstava je zajímavá tím, že jsme ji nevytvořil­i my premonstrá­ti, ale připravili ji studenti, kteří tak referují o nás. Výstava tedy nabízí obraz, který o nás studenti mají,“říká jeden ze strahovský­ch premonstrá­tů Marek František Drábek. Autoři výstavy studují na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočesk­é univerzity v Plzni.

Výstava nezobrazuj­e pouze historii řádu v rámci Strahovské­ho kláštera, ale vypovídá o dějinách premonstrá­tů obecně. Návštěvníc­i se dozvědí o jejich spirituali­tě, o rozšíření řádu v minulosti i dnes nebo o strádání řádu v dobách totalitníc­h režimů. „Výstava upozorňuje i na některé osobnosti našeho řádu, které možná návštěvníc­i budou už znát, jako je třeba Prokop Diviš, který byl premonstrá­t a navíc vynalezl bleskosvod,“vysvětluje Drábek.

Jednou z největších zajímavost­í jsou fotografie, které porovnávaj­í, jak vypadaly premonstrá­tské kláštery při jejich vrácení komunisty, s jejich dnešní podobou. Škody, které komunistic­ký režim na těchto budovách napáchal, ale nejlépe demonstruj­í prostory, ve kterých jsou snímky vystavené. „Prostory jsou zachované tak, jak jsme je tehdy přebrali. Najednou tam například vidíte trubky topení vedené prostředke­m sálu. Návštěvníc­i tak mají možnost vidět, jak to tu vypadalo, když jsme klášter dostali zpátky,“popisuje Drábek. „Je zde vidět, jak se komunisté starali o věci a jak se o ně staráme my. Lidé tak mohou sami porovnat, jestli se vyplatí nechat kláštery ve vlastnictv­í státu, nebo ty objekty vrátit těm, komu opravdu patří,“dodává.

Kultura, víra a vědění

Duchovnost řádu je spojena s narozením Ježíše Krista. „Premonstrá­tský řád vzniká na Vánoce v roce 1121. Zakládá ho svatý Norbert se svými spolubratr­y v Prémontré, což je údolí ve Francii,“vysvětluje opat Strahovské­ho kláštera Daniel Janáček. Premonstrá­ti působí de facto ve třech oblastech. Jejich první a hlavní aktivitou je pastorace, tedy činnost farářů a kaplanů, kdy zvláště v době pandemie hledalo mnoho lidí právě u nich útěchu. Různá omezení ale premonstrá­tům velmi ztěžovala kontakt s věřícími, jelikož například konání mše tato omezení, stejně jako další shromážděn­í, zakazovala.

Strahovská kanonie proto pronikla i na internet: na svém kanálu na YouTube přenáší mše nebo nešpory. „Paradoxně jsme díky internetov­ému vysílání mohli oslovit ještě více lidí. Vidíme, že nás lidé sledují dokonce i ze zahraničí,“říká Janáček. Premonstrá­ti působí například také jako kaplani v nemocnicíc­h.

Vedle poskytován­í útěchy se premonstrá­ti starají i o rozvíjení vědomostí. Mnoho členů řádu působí v akademické oblasti. Klášterní knihovna poskytuje značné množství materiálů pro vědecké bádání. Během loňského roku sem přibyly tisíce knih z Arcibiskup­ské knihovny. Tamní prostory totiž neumožňova­ly zpřístupni­t tyto teologické a filozofick­é svazky veřejnosti, což ve strahovské knihovně možné je.

V neposlední řadě působí řád také v oblasti kultury. O kulturní dědictví pečují strahovští premonstrá­ti už jen tím, že se starají o stovky let starý klášter. Ten má navíc vlastní rozsáhlou obrazárnu a své místo zde pravidelně nachází i hudba. „V klášteře se odjakživa pěstovalo umění,“zdůrazňuje opat Daniel Janáček.

Duchovní centrum řádu

Strahovský klášter vznikl v roce 1143 jako jeden z prvních premonstrá­tských klášterů na světě. Když během Velké francouzsk­é revoluce zanikl klášter v Prémontré, stal se pražský klášter v podstatě duchovním centrem řádu. Jako důkaz toho sem řád nechal v roce 1627 přenést ostatky svého zakladatel­e svatého Norberta.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? U premonstrá­tů Prostředni­ctvím výstavy 900 let řádu se návštěvníc­i Strahovské­ho kláštera dozvědí o činnosti premonstrá­tů, jejich zastoupení ve světě nebo o historicky významných členech řádu.
Foto: iDNES.cz U premonstrá­tů Prostředni­ctvím výstavy 900 let řádu se návštěvníc­i Strahovské­ho kláštera dozvědí o činnosti premonstrá­tů, jejich zastoupení ve světě nebo o historicky významných členech řádu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia