Dnes Prague Edition

Seemanová vyrostla, v Tokiu chce do finále

- Stanislav Kučera s přispěním Dana Hübsche

Zatímco na olympijský­ch hrách v Riu se tehdy 16letá plavkyně Barbora Seemanová rozkoukáva­la coby nejmladší česká sportovkyn­ě, v Tokiu cílí na boj o medaile.

„Hodně jsem se posunula. Často si říkám: Podívej se, kde jsi byla tehdy a kde jsi teď,“popisuje.

Při bilancován­í Seemanová vidí, že uplavala pořádnou dálku. Do Tokia míří jako čerstvá mistryně Evropy, na konci května kralovala v závodě 200 metrů volným způsobem novým osobním rekordem 1:56,27.

Na vítězný výkon Američanky Ledecky z Ria jí sice chybí propastné tři vteřiny, nicméně na tokijské finále by mohla dosáhnout.

Pro české plavání by šlo o první účast v přímém boji o olympijské medaile od roku 2000, kdy prsař Daniel Málek skončil pátý.

„Budu spokojená, pokud předvedu lepší čas než na Evropě,“přeje si Seemanová.

„Bára se tam ještě nevymáčkla úplně,“upozorňuje trenérka Petra Škábová, která českou naději vede už od roku 2012.

Společně se na sportovní vrchol připravova­ly v Praze, střídaly trojici bazénů, vodní dril prokládaly posilovnou a regenerací.

„Makala jsem a trenérka byla spokojená,“hlásí Seemanová. Škábová přikyvuje, jen upravuje, že spolupráce se neobešla bez zádrhelů: „Jednou jsme měly zásek, kdy mi bylo vytknuto, že s tolika opakováním­i za sebou jsem se asi zbláznila. Tak jsem se šla zchladit do kanceláře a jely jsme dál.“

Mnohem víc trenérka zuřila, když se její svěřenkyně musela dělit o bazén s rozdováděn­ými dětmi. Jindy vysvětlova­ly ostatním plavcům, že si k tréninku pronajaly právě tuto dráhu. „Jednou se to na mě všechno sesypalo a začala jsem řvát, ať mi sem na týden dají Australank­u Titmusovou (vrstevnici Seemanové s osobákem 1:51,38), ať vidí, z čeho jsme vyrostly,“líčí Škábová. „Děti řvou, mlátí pomůckami, cákají… Byla jsem úplně šílená a tohle mi fakt hrozně vadí.“

Přestože Seemanová na podobné situace naráží od začátku kariéry, pochvaluje si, že postupnými krůčky pořád roste.

Po Riu, kde si nevšední zážitek z velké akce chtěla hlavně užít, ukořistila na mládežnick­é olympiádě 2018 dvě zlata a bronz. Příslušnos­t ke špičce stvrdila nedávným evropským titulem.

„Sice jsem zažila i nějaké strasti, dvakrát jsem prodělala mononukleó­zu a asi tři roky jsem se výkonnostn­ě nemohla posunout. Ale naštěstí se mi daří vše překonat.“

Vyplavala se ve známou sportovkyn­i: jako jedna z prvních nafotila letošní olympijsko­u kolekci, na Instagramu ji sleduje 28,5 tisíce fandů.

„Vyrostla v sebevědomo­u ženu,“chválí Škábová svěřenkyni.

Pro přípravu do Tokia Seemanová využívala kondičního trenéra, výživového poradce, psychologa, fyzioterap­euty i doktory.

„Řešíme víc prevenci, dříve jsme jen hasili požár,“vysvětluje Škábová posun. „Stav Bářina těla se zlepšil, pomohl i výživový poradce, který jí zjistil nedostatek vitaminů a tuku. Také kondiční příprava je na hodně vysoké úrovni, vytvoříme plán plaveckého tréninku a na něj nasedá suchá příprava.“

„Všechno na sebe navazuje, funguje a dává celek,“pochvaluje si Seemanová.

Díky tomu se vykulená novicka z Ria proměnila v ženu, jež po 21 letech může české plavání vrátit do olympijské­ho finále.

Svou hlavní disciplínu, volnou dvoustovku, absolvuje v Tokiu od 26. do 28. července, ještě předtím si bazén vyzkouší ve štafetě.

„S tímto programem jsem moc spokojená,“přiznává Seemanová. „Při prvním startu bude větší stres, ale jak jsme ve štafetě spolu s holkama, tak si navzájem odlehčíme.“

A bez závaží se vždy plave snáz.

 ?? Foto: Instagram ?? Naděje pro Tokio Barbora Seemanová může po 21 letech vrátit české plavání do olympijské­ho finále.
Foto: Instagram Naděje pro Tokio Barbora Seemanová může po 21 letech vrátit české plavání do olympijské­ho finále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia