Dnes Prague Edition

První, nejhůř druzí v lize. A v Evropě do skupiny

Jako první z českých klubů vstoupí do nové fotbalové sezony Sparta, už v úterý hraje úvodní zápas o Ligu mistrů na Rapidu Vídeň

- Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Během jara si nejnáročně­jší prostředí v českém fotbalu osahal, proklepl si hráče a uspěl s druhou příčkou, nejlepším umístěním Sparty za posledních pět let. Od nové sezony budou mít na trenéra Pavla Vrbu vedení i fanoušci větší nároky.

„Musíme být první, nejhůř druzí,“říká kouč. „A v pohárech nemůžeme mít jiný cíl než základní skupinu. Je to Sparta.“

Do pohárové kvalifikac­e vstoupíte už za čtyři dny v úterý na Rapidu Vídeň. Jste dobře nachystaní?

Jak jste asi poznali, přípravu jsme měli odstupňova­nou, na začátku slabší soupeře, pak ty silné, kteří hrají poháry nebo ve svých ligách patří mezi nadprůměrn­é. A ti nám ukazovali, co musíme zlepšit.

Co konkrétně to je?

Úplně bez chyb jsme nehráli, hlavně v defenzivě jsme měli mezery. Tam to musíme zlepšovat. Doufám, že to vyladíme a načasujeme na Rapid, že náš vrchol přijde hned na začátku sezony, kdy nás čekají rozhodujíc­í zápasy. Start je hodně důležitý.

Máte k tomu kádr, který jste si přál? Přivedli jste jen reprezenta­nta Peška a dánského obránce Höjera.

Kádr jsme se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým samozřejmě konzultova­li. Máme stejný názor. Chtěli jsme udržet hráče, kteří na jaře prokázali kvalitu. A i když o některé zájem byl, tak zůstali. Je dobře, že pokračujem­e se stejným mužstvem. Můžeme ukázat, že jarní výsledky nebyly náhodné. Tým jsme doplnili o ty dva, kteří byli vytipovaní.

Proč jste při výběru levého obránce ukázali právě na Höjera z Aarhusu?

Na výběru hráčů se podílí víc lidí v klubu. Já sám jsem raději, když o tom nerozhoduj­e jenom trenér. Sbírali jsme informace o těch, které jsme si vytipovali, a shodli se na Casperovi. Musíme udělat všechno pro to, aby byl připravený, aby splňoval požadavky, které jsme na něj měli, a Spartě pomohl.

Lze za posilu brát i obránce Filipa Panáka, který kvůli vleklým zraněním nehrál téměř tři roky a zdá se fit?

Prošel si těžkým obdobím, měl velké problémy. Jsem rád, že absolvoval celou přípravu, a to bez úlev, se vším všudy. Je připravený a rozhodne jen jeho forma, jestli bude v sestavě.

V ní v úvodu může chybět jiný stoper, Ondřej Čelůstka, který se z mistrovstv­í Evropy vrátil zraněný. Je to potíž?

Doléčuje to. Doufejme, že se příští týden zapojí do tréninku s týmem.

V jakém stavu ze šampionátu dorazili Pešek s Hložkem, který je pro vaši ofenzivu naprosto klíčovým hráčem? A nechtěli oba delší dovolenou než jenom týden?

Začali později a je pravda, že dovolenou měli jen chvíli. Asi by si představov­ali delší, ale Sparta má před sebou cíle, které jsou jasné, oba k jejich splnění chtějí pomoct. Ani jsme neřešili, že by volna chtěli víc.

Z hostování máte zpátky útočníky Pulkraba s Drchalem, kteří patří pořád spíš mezi mladé hráče. Jakou oni mají pozici?

Sparta má hodně zajímavých hráčů, kteří jsou navíc ještě v zajímavém věku. Pokud by si tady místo nevybojova­li, bylo by pro jejich růst lepší, aby hráli jinde. Ale já je chci mít a doufám, že jejich služeb využijeme. Pulkrab hrál v přípravě velmi dobře, byl naším nejlepším střelcem. Jsme s ním spokojeni a vidíme v něm potenciál.

 ?? Foto: ČTK ?? Trenér Pavel Vrba připravuje fotbalisty Sparty na start kvalifikac­e o Ligu mistrů. Začíná v úterý na Rapidu Vídeň.
Foto: ČTK Trenér Pavel Vrba připravuje fotbalisty Sparty na start kvalifikac­e o Ligu mistrů. Začíná v úterý na Rapidu Vídeň.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia