Dnes Prague Edition

Jako po tsunami

Počet obětí mohutných bouří a povodní už překročil v Německu stovku

- Jiří Sládek

Mohutné vodní přívaly na západě Německa včera už třetí den ničily krajinu, zaplavoval­y dálnice, strhávaly domy i elektrická vedení. Zničující bouře, jaké země roky nezažila, na mnoha místech zcela zastavily život, k mnoha místům se dostávali záchranáři jen na svých člunech.

Němci mluví o „katastrofě historický­ch rozměrů“, která si vyžádala už nejméně 117 obětí. Postižená místa vypadají, jako by se přes ně převalila ničivá vlna tsunami.

Mnohde smetla voda celé domy, jinde zůstaly obří krátery po sesuvech. Pro Německo je to nejhorší přírodní pohroma od konce války.

Úřady také pohřešují stovky nezvěstnýc­h. Jejich hledání je těžké, bouře paralyzova­la i mobilní sítě.

Vodní živel udeřil rychle a nečekaně. „Voda dosáhla stropu prvního patra během pouhé minuty,“líčil dramatické okamžiky Matthias Mandos, který stojí v čele charitativ­ního sdružení ve spolkové zemi Porýní-Falci, kde zahynulo ve městě Sinzig v domově pro mentálně postižené nejméně dvanáct lidí.

Noční pečovatels­ká služba je sotva stihla začít stěhovat do horních pater. Když se vrátila pro další, bylo už pozdě, voda pohltila vše. Mnohé z obětí ničivých povodní přitom doplatily na to, že odmítly do poslední chvíle opustit své domovy. Když je voda začala podemílat a zdi se hroutily, bylo pozdě.

„Bylo to strašné, že jsme nikomu z nich nemohli pomoct,“citovala agentura Reuters Franka Thela, obyvatele těžce poničeného porýnského města Schuld, kde šlo k zemi hned několik mnohapatro­vých domů. V jiném městě, padesátiti­sícovém Erfstadtu u Kolína nad Rýnem, se úřady obávají, že počty obětí budou ještě dramaticky narůstat. Obyvatelé sice byli evakuováni, mnozí se však v obavách o majetek vrátili. Roste podezření, že mnozí z nich zůstali uvězněni v troskách domů. „Očekáváme mnoho dalších obětí,“uvedl místní úředník Frank Rock.

Přístup k poničeným domům je pro záchranáře obtížný. Dostanou se k nim jen na člunech, po kalné hladině s kusy vyrvaných kmenů či trámy z pobořených domů.

Západ Německa poskytuje obraz úplné zkázy.

Mnohé postižené obce v Severním Porýní – Vestfálsku se ocitly pod masivním nánosem bahnité vody, těžké hlíny a úlomků zdiva.

Ti, kdo přežili, líčí, s jakou rychlostí přepadla katastrofa jejich domovy. Vodní masy se přiřítily s nesmírnou rychlostí.

„Ještě hodinu před půlnocí tady bylo jen trochu vody, v jednu v noci už bylo pod vodou vše. Náš byt, naše kancelář, domy našich sousedů, vše bylo pod vodou,“přiblížil dramatické středeční noční okamžiky v porýnské obci Ahrweiler jeden z jejích obyvatel Agron Berischa.

Až voda opadne

Na mnoha místech už včera sice velká voda opadávala, zbyl zatuchlý nános bahna. S tím, jak ustoupí záplava, se zřejmě budou objevovat další těla utonulých lidí.

„Je to horor. Je to naprosto zlé, když to zasáhne lidské existence, když jsou ničeny domy a ulice vypadají, jak jsme to viděli, ale opravdu strašné je, že při této pohromě umírají lidé,“uvedla Malu Dreyerová, premiérka spolkové země Porýní-Falc.

Je podle ní nanejvýš pravděpodo­bné, že s pokračujíc­ími záchranným­i pracemi bude počet zemřelých narůstat. „Utrpení nebere konce,“dodala Dreyerová.

Vyprošťová­ní obětí z mazlavého bahna a sutin ale může trvat ještě dlouho. Mnohé silnice byly na západě Německa včera stále nesjízdné, to záchranné práce zpomaluje. Stejně tak početné úniky plynu. Navíc okolo 100 tisíc lidí včera zůstávalo bez elektrické­ho proudu.

„Vše zkolaboval­o, všechna infrastruk­tura,“popisovala situaci mluvčí nemocnice v Kolíně nad Rýnem. „Už nejsme schopni přijímat žádné další pacienty,“doplnila s tím, že muselo být evakuováno také mnoho pečovatels­kých domů.

Odklízení trosek a hledání obětí ztěžují také četní zvědavci, kteří v rámci „povodňové turistiky“dorazili na místo katastrofy a natáčejí si na mobily jak dílo přírodní zkázy, tak záchranáře, kteří pokračují ve své namáhavé práci. „To se nesmí stávat, musí se tomu učinit přítrž a odsoudit to, řekl Erich Rettinghau­s, šéf policejníc­h odborů v Severním Porýní – Vestfálsku, nejlidnatě­jší spolkové zemi.

Kancléřka Angela Merkelová přislíbila postiženým obcím okamžitou finanční pomoc, o obnově poničených oblastí bude dnes jednat i vláda Severního Porýní – Vetsfálska. Na rychlý úklid a opravu silnic a mostů chce kabinet bezprostře­dně vyčlenit 50 milionů eur.

„Jde o jednorázov­ou katastrofu dosud nepoznanéh­o rozsahu,“citoval list Die Welt šéfa Německého svazu měst a obcí Gerda Landsberga. Nápravu škod odhadl na miliardy eur. Pomoc podle něj nesmí zatížit zbytečná byrokracie, důležité je, aby k lidem, kteří často přišli o vše, dorazila rychle.

Záplavy drtí i Belgii

Mohutné bouřky se přitom neomezily jen na německé území. Nejméně dvacet obětí a dvacet nezvěstnýc­h hlásila také sousední Belgie.

Také tam velká voda velmi zvolna ustupovala a úřady zjišťují bezpříklad­ný rozsah škod. Ale vyhráno není, třeba řeka Máza včera ještě stále stoupala.

Podle belgických záchranářů tragická bilance vzroste. „Můžeme očekávat nepříjemná překvapení,“uvedl mluvčí belgického krizového centra Antoine Iseux. Podobně jako v Německu zůstalo mnoho lidí uvězněno v pobořených domech, do kterých se záchranáři obtížně dostávají.

V jednu v noci už bylo pod vodou vše. Náš byt, naše kancelář, domy našich sousedů, vše bylo pod vodou.

Je to naprosto zlé, když jsou ničeny domy a ulice vypadají, jak jsme to viděli, ale opravdu strašné je, že umírají lidé.

Vše zkolaboval­o, všechna infrastruk­tura. Už nejsme schopni přijímat žádné další pacienty.

 ?? Foto: ČTK ?? Propad. Drtivý příval vod rozebral kanalizaci v Erftstadtu na jednotlivé roury, mezi něž rozházel zničená auta. Živel útočil silou, kterou je těžké si vůbec představit.
Foto: ČTK Propad. Drtivý příval vod rozebral kanalizaci v Erftstadtu na jednotlivé roury, mezi něž rozházel zničená auta. Živel útočil silou, kterou je těžké si vůbec představit.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nenasytný chřtán. Obrovský sesuv půdy, způsobený ničivými záplavami, se stále rozšiřuje a požírá domy v porýnském městě Erftstadt.
Foto: Reuters Nenasytný chřtán. Obrovský sesuv půdy, způsobený ničivými záplavami, se stále rozšiřuje a požírá domy v porýnském městě Erftstadt.
 ?? Foto: ČTK ?? Postýlka. Žena čistí od bahna dětskou postýlku v belgickém městě Ensival. Krátce poté, co opadla voda, která se v divokých proudech hnala ulicemi.
Foto: ČTK Postýlka. Žena čistí od bahna dětskou postýlku v belgickém městě Ensival. Krátce poté, co opadla voda, která se v divokých proudech hnala ulicemi.
 ?? Foto: ČTK ?? Vojenská operace. Vyprošťova­cí tank ženistů Bundeswehr­u odváží zničené auto v německém městě Hagen. Proudy vod tam odnášely vše – i celé domy.
Foto: ČTK Vojenská operace. Vyprošťova­cí tank ženistů Bundeswehr­u odváží zničené auto v německém městě Hagen. Proudy vod tam odnášely vše – i celé domy.
 ?? Foto: DWD ?? Nebe se otevřelo. V Porýní spadlo za 48 hodin až 148 litrů srážek na metr čtvereční. Obyčejně tam naprší asi 80 litrů za celý červenec.
Foto: DWD Nebe se otevřelo. V Porýní spadlo za 48 hodin až 148 litrů srážek na metr čtvereční. Obyčejně tam naprší asi 80 litrů za celý červenec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia