Dnes Prague Edition

Česko potrápí silné bouřky, řeky se mohou rozvodnit

-

VČesku udeří dnes a zítra opět silné bouřky. Kvůli dešti mohou vystoupat hladiny některých toků, varoval včera Český hydrometeo­rologický ústav.

Od dnešních devíti hodin ráno do zítřejších deseti hodin dopoledne je vyhlášena výstraha před bouřemi pro celou republiku s výjimkou krajů Karlovarsk­ého, Ústeckého a Zlínského. „Očekává se ojedinělý výskyt přívalovéh­o deště nebo silných bouřek,“upozornili meteorolog­ové.

Srážky podle nich budou zesílené na úpatí Novohradsk­ých hor a Šumavy, což by mělo způsobit výrazné vzestupy řek v celém povodí Vltavy. V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovice­mi, Otavy a Blanice proto podle předpovědi hrozí dnes i zítra ojediněle dosažení i vyšších stupňů povodňové aktivity.

„Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. stupeň povodňové aktivity), ten však může být překročen,“uvedli meteorolog­ové. Na tocích odvodňujíc­ích Jeseníky a Orlické hory nelze ojediněle vyloučit překročení druhého stupně, zejména na menších tocích.

Silné bouřky zasáhly Česko už v úterý a ve středu. Hasiči měli stovky výjezdů, desetitisí­ce domácností zůstaly dočasně bez proudu.

 ?? Foto: ČTK ?? Stany na vodě Řada táborníků byla letos evakuována.
Foto: ČTK Stany na vodě Řada táborníků byla letos evakuována.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia