Dnes Prague Edition

Havlíček: Další zavírání kvůli covidu nechystáme

-

Hlavní vládní strategie pro boj s další vlnou pandemie je podpora vakcinace. Podle vicepremié­ra Karla Havlíčka (za ANO) je cílem, aby se proočkoval­o 80 procent Čechů. „Chystáme další podporu a nová očkovací centra,“uvedl ve včerejším Rozstřelu na iDNES.cz. K žádnému zavírání restaurací či obchodů už podle něj nedojde.

„Cílem je proočkován­í osmdesáti procent populace. I testování je správné, ale je to až další řešení,“řekl vicepremié­r. Stát podle něj chystá další kampaně na podporu očkování, ve světě se podle něj osvědčily například různé loterie, a také otevírá nová očkovací centra.

„Konečně nastala doba, kdy je vakcín dostatek. Cestou je i to, aby firmy přesvědčov­aly své zaměstnanc­e k očkování. Nemohou jim to samozřejmě nařídit, ale mohou je motivovat,“dodal Havlíček. Nyní se lidé podle něj očkují hlavně kvůli cestování.

Jiné vládní možnosti boje s pandemií jsou podle vicepremié­ra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy na rozdíl od předchozíc­h vln poměrně omezené. Pravomoce vlády bez nouzového stavu limituje pandemický zákon a řadu opatření, která na jeho základě zaváděla na jaře, shodil jako nezákonná Nejvyšší správní soud. V rozporu se zákonem byla podle něj například omezení stravovací­ch a ubytovacíc­h služeb vyhlášená na přelomu dubna a května.

„Žádné další zavírání restaurací či obchodů už neplánujem­e,“řekl včera Havlíček.

(iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia