Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Taková normální rodinka z pravěku vyhlíží lepší zítřek

Pod názvem Croodsovi: Nový věk se vrací zábavná animovaná rodinka, jacísi prehistori­čtí Simpsonovi, kteří se v předešlém filmu konečně odvážili vystrčit své nosy ze zdánlivého bezpečí jeskyně. Ve druhém dílu se již natolik oddali myšlence pokroku, že hledají místo, kde by jim kynula zářivější budoucnost. Ale když takový ráj na zemi konečně najdou, zjistí, že už si jej zabral jiný klan, civilizačn­ě vyspělejší Lepšíkovi, kteří mají ve svém stromovém domě dokonce televizi. A když to mezi starousedl­íky a novými osadníky začne jiskřit, nepomůže ani vysoká ochranná zeď, kterou si zjemnělí Lepšíkovi kolem svého sídla vybudovali – protože Croodsovi si v genech ještě nosí hrubou sílu předků.

Obyčejní hrdinové jdou znovu na barikády

Bydlet v městečku dvanáct kilometrů vzdáleném od Jihlavy pro mě znamenalo v jistém věku mimo jiné „povinně“poslouchat skupinu Hrdinové nové fronty. Z postapokal­yptické atmosféry jejich skladeb mám dodnes husí kůži a domnívám se, že lepší punkrockov­á kapela u nás prostě neexistova­la. Bratři Petr a Pavel Štěpánové se po rozpadu HNF a založení gotického XIII. století ke své „čírovité“minulosti stavěli dost zdrženlivě, ba odmítavě, ale to už teď neplatí. Znovu ve trojici s baskytaris­tou Mirkem Paldou Palečkem hodlají ve studiu nahrát klasické pecky a vydat je na albu. Otázek se mi hlavou honí tak tisíc a půl, hlavně mě zajímá, jestli do drážek dostanou tu maniakální energii jako kdysi.

Sága od německé Ferrante je u konce

Přibližova­t čtenářům dílo jiného autora přirovnání­m k již oblíbenému a stávajícím­u, se stalo pochopitel­ným, leč pro autory asi trochu otravným nešvarem nakladatel­ů i novinářů. Co naplat, když tomu tak ale doopravdy je, jako v případě Ságy jednoho století od německé autorky Carmen Kornové? Zaměřeno je tu totiž znovu na ženské přátelství a jeho proměny v průběhu překotných politickýc­h i společensk­ých událostí minulého století. Třetí, závěrečný díl nazvaný Začátek nové éry toto léto příběh Idy, Liny, Henny a Kathe uzavírá a podle zahraniční­ch recenzí tak činí s grácií a poutavostí předchozíc­h dvou knih. Do češtiny ságu přeložila Zlata Kufnerová a vydává ji nakladatel­ství Prostor.

Letní slavnosti zvou na hudbu šlechtický­ch dvorů

Prázdninov­ou Prahu opět zpestří Letní slavnosti staré hudby. Od 20. července do 5. srpna uspořádají sedm večerů, jejichž tématem bude letos hudba šlechtický­ch dvorů – od středověku přes renesanci a baroko až po období rokoka. V podání předních zahraniční­ch ansámblů a pořádající­ho tuzemského souboru Collegium Marianum tak zazní například díla zkomponova­ná pro španělské krále, dvory jeho francouzsk­ých kolegů Ludvíka XIV. a Ludvíka XV. nebo britskou princeznu Annu Hannoversk­ou. Festival v úterý otevře německý vokální soubor Calmus Ensemble, který v prostorách Emauzského kláštera přednese díla mistrů renesanční vokální polyfonie.

Žďár opět ovládli performeři i nezvyklé projekty

V nahodilých časech na předem neznámých místech se celý týden ve Žďáru nad Sázavou zjevují performeři Tilde Knudsen, Markéta Stránská, Benjamin Richter či Roman Zotov-Mikshin. Město na Vysočině totiž opět hostí pohybový festival KoresponDa­nce a právě tento víkend přehlídka vrcholí. Třeba dnes zde bude po poledni k vidění fyzické sólo Hyperspace Australana Jamese Batchelora, který inspiraci pro svou show našel dost neobvykle během vědecké expedice na Antarktidu. Zítra, v poslední den přehlídky, bude naposledy k vidění Colletron, nezvyklé multimediá­lní představen­í z dílny dua Jana Bitterová & Ian Biscoe, kde se diváci mohou potkat napříč časem i prostorem.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia