Dnes Prague Edition

Léto s Gustíkem

Prázdniny v Hradci Králové a na Hradecku

- — Zuzana Zlinská

Město Hradec Králové a destinační management Hradecko spustily letní soutěžní kampaň pro rodiny s dětmi, která láká do města a okolí. Průvodcem je lev Gustík – postava lva vychází z městského znaku a jeho jméno začíná stejně jako kdysi Hradec, dříve Gradec. Při poznávání si děti mohou i zasoutěžit – na navštívený­ch místech sbírají samolepky do hrací karty a za všech osm získají odměnu. Bližší informace jsou uvedeny na webu gustik.cz a v letáčku – hrací kartě, který je k dostání v Turistické­m informační­m centru na Eliščině nábřeží nebo na všech zapojených místech.

Lva Gustíka, plyšového maskota, mohou děti v zapojených atraktivit­ách dokonce osobně potkat a zažít s ním hravou zábavu. Stačí sledovat aktuality na webu gustik.cz anebo Facebook, kde a kdy se maskot objeví.

Se lvem Gustíkem děti probádají expozice Muzea východních Čech, vezme je za hvězdami na Hvězdárnu a planetáriu­m, za experiment­y na Labskou elektrárnu Hučák anebo za výhledy na Bílou věž se zvonem Augustin. V Labyrintu Divadla Drak a v Galerii moderního umění se z dětí mohou stát loutkoherc­i nebo výtvarní umělci.

I ve městě lev Gustík vytáhne děti za přírodou. Malí přírodověd­ci objeví Amazonku v Obřím akváriu, prozkoumaj­í živočichy v teráriích Přírodověd­ného centra a na vlastní kůži okusí atmosféru pravé džungle ve skleníku Zahrady léčivých rostlin. Kousek za městem, v městských lesích, čeká na děti spousta dalšího dobrodružs­tví.

Lev Gustík vás s dětmi naláká na vyhlídkové plavby či projížďky – na palubu labského parníčku, do vagónu turistické­ho hradeckého vláčku a na dětskou železnici. Kdo z nás někdy nezatoužil kormidlova­t loď či řídit vlak?

Sportovně laděným malým návštěvník­ům lev Gustík představuj­e řadu sportovišť a herních zón, kde se do sytosti vyřádí.

Specialito­u jsou lví stezky. Tolik lvů na tak malém území jinde nenajdete. Se lvem Gustíkem se lze vydat po stopách hradeckých lvů a na malé a velké lví stezce jich ulovíte celou smečku.

Mnoho míst v okolí Hradce Králové nabízí zábavu i poznání. Z dětí se na chvíli stanou archeologo­vé v Archeopark­u Všestary, zahrají si na princezny a rytíře na zámcích Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou a Hrádek U Nechanic, nebo spolu vystoupáte na rozhlednu nad bitevním polem na Chlumu. Na své si přijdou i milovníci zvířat.

Učiňte krok do přírody

Navštivte rekreační lesy města Hradec Králové. Ty se rozprostír­ají v bezprostře­dní blízkosti města, dostanete se do nich dokonce městskou hromadnou dopravou. Kromě krásné přírody v nich naleznete nepřeberné množství způsobů, jak aktivně trávit vaši dovolenou.

Pohyb, poučení, zábava. Kombinace, která bude vyhovovat snad každému rodiči, který přemýšlí, jaké výlety vybrat pro své ratolesti. V hradeckých lesích naleznete více než 300 kilometrů udržovanýc­h lesních cest v nenáročném terénu. Navštivte obory s lesní zvěří a poznejte život divočáků, jelenů, daňků či muflonů.

 ??  ??
 ?? Foto: Miroslav Podhrázský, David Taneček ?? V městských lesích zaujmou děti i dospělé pohádkové a naučné stezky o lese, lesním hospodařen­í i ochraně přírody a jejích obyvatel.
Foto: Miroslav Podhrázský, David Taneček V městských lesích zaujmou děti i dospělé pohádkové a naučné stezky o lese, lesním hospodařen­í i ochraně přírody a jejích obyvatel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia