Dnes Prague Edition

Voda smetla na severu Čech domy a silnice

Reportáž MF DNES z nejhůře postižené obce Českolipsk­a. Hasiči Dobranov evakuovali.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Vjednu hodinu ráno ho vzbudil zděšený bekot ovcí ve stáji. Když je našel po břicha ve vodě, rychle je vyhnal na kupu uhlí u domu. Králíky vyházel na střechu, slepice pustil z kurníků. To nejhorší přišlo za půl hodiny. Domem se mu prohnala řeka a po sobě zanechala metráky bahna. Roman Bošek z Dobranova na Českolipsk­u je jedním ze stovek lidí, kterým víkendová blesková povodeň způsobila statisícov­é škody na majetku. Nejhůře dopadly obce v Libereckém kraji – Zákupy, Svojkov, Velenice, Kunratice, Písečná, Sloup v Čechách. Na Ústecku voda smetla silnice a desítky domů v Dolní Poustevně a Lobendavě nebo v Mikulášovi­cích a Vilémově. Škody se sčítají, už teď je jasné, že půjdou do stovek milionů.

Pivo a cigarety jsou teď jediným společníke­m Romana Boška z Dobranova. Koupil si je v místní vietnamské večerce. Vše ostatní u něj doma je od sobotní noci buď pod vodou, nebo mokré a špinavé od bahna. A tak tu stojí, oblečen jen do rybářských holin, popíjí a kouří.

„Co můžu dělat jinýho? Voda ještě neopadla, už jsem se na to nemohl dívat, aspoň se ožeru,“krčí rezignovan­ě rameny Bošek.

Do domu se kvůli obří laguně ani nedostane. V pletivu kolem jsou zapletené mrtvé slepice. Jeho dům má tu smůlu, že je v dolíku pod silnicí. Jakmile se po sobotních nočních deštích rozvodnil Dobranovsk­ý potok, vodu měl do výšky jednoho metru v celém obydlí.

Smůla si ho našla v životě už podruhé. Poprvé při povodních v roce 2010 mu voda způsobila škody na majetku 600 tisíc korun. Dům byl nový a před kolaudací, od pojišťovny tedy nic nedostal.

„Složili se na mě v práci, vybrali 50 tisíc. A teď když jsme vše opravili, je zase dům zničený,“vzpomíná s hořkostí v hlase Bošek.

Jeho sousedé Sledzovi nad silnicí dopadli o něco lépe, jim voda pouze zničila přízemí. „Voda po kolena. Všechny šuplíky vyplavený, zničené jsou všechny dokumenty, faktury, elektronik­a, nábytek,“vyjmenováv­á Jana Sledzová, když vynáší ven promočený nábytek.

Povodňová párty

V Zákupech museli hasiči evakuovat i kemp u zdejšího koupaliště. Lidé, kterým zde podél toku voda poškodila nemovitost­i, si během včerejšího poledne uspořádali přímo na nábřežní ulici „povodňovou“párty. Na silnici zpola zatopenou vodou vyndali nábytek a popíjeli zde pivo a grilovali.

„Ráno jsem se z toho hroutila, pak někoho napadlo, že si tu dáme pivo, než voda opadne. My tu povodně zažili už v roce 2010. Takže teď jsme rádi, že nás to jenom lízlo, že voda je maximálně v přízemí,“vysvětlila jedna ze zdejších obyvatelek Eva Žáková.

„My se tady aspoň domluvíme, kdo komu pomůže s úklidem. Přece si nebudeme kazit takovej pěknej den,“reagovala další z přítomných na grilovačce.

Zákupy přitom nedopadly nejhůře. Dobranov je jednou z vesnic, kterou víkendová blesková povodeň smetla nejvíce. Dvacet rodin odsud muselo být evakuováno. Dalších 37 lidí hasiči evakuovali z vesnice Písečná. Obě vsi jsou městskými částmi České Lípy. „Voda šla nejen koryty potoků, ale valila se i z polí, luk a strání. Ten proud byl tak velký, že v Písečné doslova sroloval silnici, která teď vlastně neexistuje,“popsala starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). „Teď řešíme, abychom lidem mohli zapůjčit vysoušeče. Sháníme i cisterny na pitnou vodu, protože ty stávající jsou teď na jižní Moravě zasažené tornádem,“zmínila starostka Volfová.

Škody za stovky milionů

V Libereckém kraji hasiči evidují za uplynulý víkend 200 hlášených událostí, na Ústecku je to 150 událostí.

Na vyčíslení škod je ještě brzy. Voda následkem prudkých dešťů začala řádit už po sobotní půlnoci, ještě včera po poledni ale byla většina nemovitost­í zatopených. Odklízecí práce začaly teprve během nedělního odpoledne.

„Zatím sbíráme data od starostů postiženýc­h obcí. Ale budou to stovky milionů. Škody na soukromém majetku se pokusíme řešit z krizového fondu Libereckéh­o kraje. Oslovíme i ministerst­vo pro místní rozvoj, jestli by lidem uvolnilo nějaké peníze,“reaguje náměstek libereckéh­o hejtmana Jan Sviták (SLK). Proč vlastně povodeň přišla? Šlo o kombinaci více příčin. Silné

deště rozvodnily většinu toků, k tomu se ale přidala i voda, kterou už nepobrala vodou nasáklá pole a louky. Též se protrhly hráze několika menších rybníků, například Mlýnského rybníka v Jablonném v Podještědí nebo Kachního rybníka nedaleko Svojkova.

Právě Svojkov, pro svou upravenost v roce 2019 zvolený Vesnicí roku, dnes po povodni připomíná tankový polygon.

„Všechny naše silnice jsou teď v havarijním stavu. Jsme neprůjezdn­í. Obecní silnice jsou de facto pryč. Vůbec nevím, z čeho to opravíme, je mi normálně do breku,“posteskl si starosta Svojkova Gustav Pilz (SLK).

Voda ale ničila i tam, kde téměř nepršelo. Třeba ve zmíněných Zákupech. Zde byl celou noc klid. Hasičské sirény se rozeřvaly až včera ráno. Říčka Svitávka zde zaplavila asi 30 domů po svém toku.

„Pršelo tu jen asi půl hodiny. Naštěstí jsme prozřeteln­ě už večer objížděli s hasiči obyvatele a varovali je. Aspoň si stihli přeparkova­t auta,“líčí starosta Zákup Radek Lípa (SLK). Sám byl od sobotního večera na nohou až do toho včerejšího. Včera večer svolal mimořádné zastupitel­stvo. „O svoje lidi se postaráme. Dostanou od nás peníze, to pomůže nejvíc. Zjistíme, které baráky jsou na tom nejhůř, oslovíme stavební firmy, aby se na to vlítlo,“slibuje starosta.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Ústí nad Labem Při bleskových záplavách voda vytvořila v sobotu laguny i na silnicích uprostřed krajského města.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Ústí nad Labem Při bleskových záplavách voda vytvořila v sobotu laguny i na silnicích uprostřed krajského města.
 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Zákupy V Zákupech u České Lípy říčka Svitávka zatopila 30 domů, včetně této upravené zahrady. Přitom tam skoro nepršelo.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Zákupy V Zákupech u České Lípy říčka Svitávka zatopila 30 domů, včetně této upravené zahrady. Přitom tam skoro nepršelo.
 ?? Foto: ČTK ?? Liberec Policie musela uzavřít kvůli vodě Fibichovu ulici (na snímku). Hasiči čerpali ve městě vodu i z jednoho hotelu.
Foto: ČTK Liberec Policie musela uzavřít kvůli vodě Fibichovu ulici (na snímku). Hasiči čerpali ve městě vodu i z jednoho hotelu.
 ??  ?? Pokračován­í ze str.1
Pokračován­í ze str.1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia