Dnes Prague Edition

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nic nedostali

Muž údajně vybíral peníze pro rodinu Roma, který zemřel po policejním zásahu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jsou jich stovky a mají všichni stejný koníček – zapálí si cigaretu a vysílají živě své názory na Facebooku.

Vyprávějí o bezpráví páchaném na menšinách, útisku, rasismu nebo o tom, jak je potřeba někde urychleně pomoci. Nakonec zveřejní své číslo účtu, na které když pošlete peníz, pomůžete chudým na východním Slovensku, matkám samoživite­lkám, co nemají dětem co dát jíst.

Nebo rodině na pohřeb narkomana, který podle pitvy zemřel v Teplicích po předávková­ní pervitinem a na vrozené vady na srdci poté, co demoloval automobily a byl zpacifikov­án policisty.

Říkají si lajfeři

Právě skrze tento případ ze severu Čech zmapovala MF DNES podvodný byznys mnoha lidí žijících v ghettech. Na sociálně slabých vydělají právě přes smyšlené sbírky, které jsou pro úřady neodhalite­lné, protože prostě neexistují, a peníze končí na soukromých účtech. Jako nyní peníze, za které chtěli Romové uspořádat honosný pohřeb teplického narkomana.

Říkají si „lajfeři“podle toho, že vysílají na Facebooku live, tedy živě. Většina z nich jsou Romové a svá vysílání šíří opět mezi romskou komunitu. A vždy se věnují a vybírají peníze na událost, kterou zrovna komunita řeší.

Teď je to nedávná smrt narkomana Stanislava Tomáše v Teplicích. A tak nadávají na policii, sprostě na všechny politiky, stát i neziskové organizace a nakonec prosí o peníze na pohřeb pro rodinu zemřelého.

„Zařizuje se pohřeb dopředu, chceme být připraveni. Už nějaká vybraná částka je, ale peníze jsou potřeba i na pomník, nemůžeme nechat hrob bez pomníku,“hřímá například jeden z organizáto­rů sbírky a takzvaný „lajfer“David M.

Právě ten se hned po incidentu v Teplicích pověsil na sestru zemřelého Simonu. Získal od ní plnou moc, že ji může zastupovat, a začal organizova­t protesty, vysílat na Facebooku a vybírat peníze. Kolik peněz mu Romové na dva účty (jeden v Česku a jeden v Anglii) poslali, není jasné. David M. o tom komunikova­t nechce a poté, co začali ostatní řešit, kde peníze skončily, vzkázal jen to, že s aktivitou končí. Telefony nezvedá a na otázky, které mu MF DNES zaslala, nereaguje. Prokazatel­ně mu ale přispěly desítky lidí.

„Nevím, kolik se vybralo, žádné peníze jsem neviděla, nedostala a na pohřeb peníze nemám. Já už chci jen mít klid, chci pohřeb bratra a hotovo,“řekla Simona.

Přípravy honosného pohřbu

Přitom pohřeb se připravova­l velkolepý. Podle objednávky od teplické pohřební služby Nostromo z minulého týdne, kterou má MF DNES k dispozici a která zní na jméno právě sestry Simony Tomášové, měl stát 178 tisíc korun.

Z toho jen rakev z Ameriky, v níž měl být narkoman Stanislav Tomáš pohřben, by přišla téměř na 78 tisíc korun a balzamován­í na 30 tisíc korun. „Půlená, otevírací, vyráběná na zakázku, ručně bíle lakovaná. Tady nikdo takovou nevyrábí a ani není žádný dodavatel, proto jsme ji museli shánět v zahraničí. Ještě se uvažuje o kočáru taženém vraníky. To se ale uvidí podle částky ve sbírce,“vyjmenoval majitel pohřební služby Jiří Šauer, který měl pohřeb zajišťovat, dřív než se zjistilo, že peníze nejsou.

Nakonec takový pohřeb nebude. Zajišťovat jej bude nezisková organizace Konexe, která chce 24. července pohřbít zemřelého v Teplicích skromněji. „Distancuje­me se od aktivit Davida M. Ten ve veřejném prostoru, především pak na sociálních sítích svým projevem plným agrese, vulgarit, lží a výhrůžek napadá ty, kteří se případu věnují,“prohlašuje sdružení Konexe.

Podivná sbírka trvala dva týdny

Sbírka ale mezi Romy minimálně dva týdny skutečně fungovala. Aby byla věrohodná, začal pro ni autor shánět i podporu. Konkrétně začal hlásat, že se na úhradě pohřbu bude podílet Český helsinský výbor. Právě s jeho ředitelkou Lucií Rybovou se minulý čtvrtek David M. a další lidé potkali.

„Přišlo více lidí, on byl jedním z nich. Den předtím jsme zaslechli spekulace o zpochybněn­í sbírky, a proto jsem chtěla vědět, kdo rodinu zastupuje a kdo bude pohřeb organizova­t. Nejsem detektiv, abych něco vyšetřoval­a, a proto jsem říkala, že pokud má někdo pochybnost­i o sbírce, ať podá trestní oznámení. Nakonec jsme se domluvili na spolupráci, následně ale pan David odstoupil a my teď čekáme, jak to bude dál,“říká ředitelka Českého helsinskéh­o výboru Lucie Rybová. David se poté, co první lidé začali sbírku zpochybňov­at, od ní skutečně distancova­l, a to živě na Facebooku. Ještě předtím ale stihl i jednání právě s ředitelkou Českého helsinskéh­o výboru vysílat živě.

A i v její kanceláři vybízel, aby lidé posílali peníze. „Lajfeři vysílali živé video přímo z kanceláře. Nejhorší je, že ve videu, kde s lajfery vystupuje ředitelka známé lidskopráv­ní organizace, jsou zveřejněny dezinforma­ce a lži,“reagoval na video na Facebooku aktivista Miroslav Brož z uskupení Konexe.

Před sbírkami, které se na sociálních sítích zhruba posledních pět let šíří a vznikají, varuje Českoslove­nská romská unie. „Tato živá vysílání a vybírání peněz mezi sociálně slabými jsou na denním pořádku. My se od těchto sbírek distancuje­me, ale bohužel, kdo více křičí, je více slyšet. Je to smutné a hnusné zároveň, že se lidé přiživují na neštěstích. Využívají nízkého vzdělání přispívají­cích,“říká předseda Karel Karika. Kolik takových sbírek „lajfeři“vyhlásí a kolik peněz na své účty vyberou, se zjistit nedá. Podle neziskovýc­h organizací jich je ale asi deset měsíčně. Když už policie nějakou odhalí, skončí ve statistiká­ch v kolonce podvod. Nadační fond pomoci odhaduje, že vedle zhruba dvou tisíc ohlášených sbírek mimo systém běží dvojnásobe­k až trojnásobe­k dalších, které jsou zbytečné nebo podvodné. „Internetov­é prostředí sledujeme. Fiktivní sbírky jsou fenoménem této doby,“popsala mluvčí policejníh­o prezidia Kateřina Rendlová.

Nevím, kolik se vybralo. Peníze jsem neviděla, nedostala a na pohřeb nemám.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Takhle to nenecháme V sobotu 26. června, týden po smrti narkomana v Teplicích, demonstrov­ali Romové proti policii.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Takhle to nenecháme V sobotu 26. června, týden po smrti narkomana v Teplicích, demonstrov­ali Romové proti policii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia