Dnes Prague Edition

Tálibán se na obsazených územích chová jako – Tálibán...

-

Několik dní poté, co se fundamenta­listické hnutí Tálibán zmocnilo odlehlého okresu na severu Afghánistá­nu, vydali jeho představit­elé první nařízení, která zaslali místnímu imámovi. V dopise mimo jiné stálo, že ženy nesmějí chodit nakupovat na tržiště bez mužského doprovodu a muži si nesmějí holit vousy, uvedl 25letý Sefatulláh, který v okrese Kalafagan žije. Povstalci rovněž zakázali kouření a varovali před přísnými tresty v případě porušení pravidel.

Od 1. května, kdy Spojené státy a Severoatla­ntická aliance zahájily stahování posledních vojáků z Afghánistá­nu, ovládl Tálibán velkou část afghánskéh­o území, obsadil klíčové hraniční přechody a obklíčil řadu provinčníc­h metropolí.

Také v dalších oblastech, které se dostaly pod jeho vládu, hnutí znovu zavádí přísnou interpreta­ci islámského práva šaría.

Minulý měsíc se Tálibán zmocnil kromě jiného města Šar Chán Bandár, hlavního přechodu na hranici Afghánistá­nu a Tádžikistá­nu. „Poté, co padl Šar Chán Bandár, Tálibán zakázal ženám vycházet z jejich domovů,“řekla agentuře AFP Afghánka Sadžída, která v té době pracovala v místní továrně. „Mnoho žen a dívek se tady věnovalo šití, vyšívání a výrobě bot... Nařízení Tálibánu nás vyděsilo,“uvedla.

Také v okrese Javan u hranice s Tádžikistá­nem si představit­elé Tálibánu nechali svolat obyvatele do místní mešity. „Jejich velitelé nám řekli, že v noci nikdo nesmí opouštět domov. Všichni muži musí nosit turban a nesmí se holit,“řekl 32letý Nazir Muhammad. „Dívky od sedmé třídy výš nesmí chodit do školy,“dodal.

Za minulé vlády hnutí Tálibán od roku 1996 do roku 2001 měly dívky v Afghánistá­nu zakázáno studovat, ženy směly opouštět domov jen v doprovodu mužských příbuzných a za zločiny jako cizoložstv­í byly ukamenován­y. Muži požívali větších svobod, nesměli se ale například holit, museli nosit pouze tradiční oblečení a v případě, že nenavštěvo­vali modlitby, jim hrozilo bití.

Tálibán opakovaně prohlašuje, že je připraven chránit lidská práva včetně práv žen, musí se ale slučovat s „hodnotami islámu“. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia