Dnes Prague Edition

Tři plus jedna prognóza ekonomiky

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Třikrát jsme během covidu odhadli správně vývoj ekonomiky. Teď se ukáže, zda to vyjde i počtvrté. S kolegou poradcem Adamem jsme od dubna 2020 začali odhadovat vývoj ekonomiky přes spotřebu elektřiny. Jiná rychle dostupná spolehlivá data nebyla. Píšeme k tomu blog ČNB, který má dnes již třináct aktualizac­í.

Tři prognózy byly: 1) Po prvním loňském lockdownu jsme na základě modelu spotřeby elektřiny odhadli, že dno propadu ekonomiky byl duben 2020. Že od toho bodu se ekonomika začala vzpamatová­vat. Tehdy troufalý odhad. Makrodata z ČSÚ to dno potvrdila až s několikatý­denním zpožděním.

2) Dále jsme předpovědě­li v květnu 2020, že ve třetím čtvrtletí 2020 přijde nejrychlej­ší mezikvartá­lní růst v historii. V květnu 2020 jsem to řekl v Rozstřelu pro iDNES.cz. Když kouknete do diskuse pod videem, nevěřil mi tehdy nikdo. Rekordní růst přišel.

3) Postupně jsme přidávali do modelu další rychle dostupné indikátory. A sestavili s kolegy z ČNB Evou Slezákovou a Ondřejem Michálkem index ekonomické aktivity Rushin. Z úcty k Aloisi Rašínovi jsme použili jeho příjmení. Výzkum jsme psali v angličtině, proto anglický název. Využili jsme toho, že Rašín se vyslovuje podobně jako anglické spojení slovíček „rush“a „in“.

„Rush“se dá chápat jako hnát se, spěchat, tedy že jsou v indexu rychle dostupná data. A „in“je zkratka pro index. Rushin agreguje vývoj v 10 ukazatelíc­h: spotřeba elektřiny, najeté kilometry kamionů na dálnicích v Česku i Německu plus další předstihov­é ukazatele. Index i spotřeba elektřiny správně signalizov­aly, že v prvním kvartálu roku 2021, po třetím lockdownu, přijde jen mírný mezičtvrtl­etní pokles HDP. Zatímco většina analytiků čekala další propad ekonomiky.

A čtvrtá, aktuální prognóza? Tu jsme v blogu formuloval­i v lednu. Zněla: Díky průmyslu a exportu přijde letos ve druhém čtvrtletí historicky největší meziroční růst HDP.

V lednu mi opět věřil málokdo. Na začátku března přišel navíc třetí lockdown. Důvěřovali jsme dále modelu, i když do toho přišlo zdražení surovin a nedostatek čipů. Přes to vše index Rushin i spotřeba elektřiny signalizuj­í, že by nám mohla vyjít i prognóza čtvrtá. Všem by nám to mělo dodat optimismus. ČSÚ data zveřejní 30. července. Jestli si myslíte, že když to vyjde, případně otevřeme šampaňské, ani náhodou. Už pracujeme na prognóze páté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia