Dnes Prague Edition

Nejen Maxipes Fík na Kampě

-

PRAHA Nebýt výtvarníka Jiřího Šalamouna, Maxipes Fík by si pravděpodo­bně nikdy nezískal srdce tolika dětí i dospělých. Kreslenému psímu hrdinovi propůjčil nedbalost, nadhled i vřelost, jež těší už po desetiletí. Emeritní profesor a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na UMPRUM toho za svůj život však vytvořil mnohem víc a cílem velké letní retrospekt­ivní výstavy v pražském Museu Kampa je alespoň část připomenou­t.

Včetně Hobita

Dvě patra v Sovových mlýnech tak kromě ilustrací k oblíbené pohádce z pera Rudolfa Čechury zaplnily i filmové plakáty nebo volná tvorba. Z plakátů jsou k vidění ty poutající na oblíbené české snímky Lucie postrach ulice nebo Jak básníkům chutná život, nechybějí však plakáty na zahraniční filmy jako Nebožtíci přejí lásce nebo Hanba.

Jako ilustrátor a grafik zpracoval Jiří Šalamoun přes stovku knih. Pana Tau, Tracyho tygra, Posledního mohykána, Hobita a řadu detektivní­ch titulů. Právě ty patří mezi jeho nejoblíben­ější. Podle kurátorky výstavy Terezie Zemánkové je hlavní ingredienc­í Šalamounov­ých ilustrací „poťouchlý“humor.

„Já si při kreslení sám pro sebe povídám. Popisuji si, co se na obrázku děje: ten zabije toho, ten udělá to a to. Tak se to postupně vrbí. Nikdy jsem neměl pocit, že by to bylo něco trestného. Text a obrázky se u mě vždycky prolínaly. Dělám to i při ilustrován­í, že si při kreslení převypráví­m děj vlastními slovy,“vysvětluje Šalamoun na výstavě svůj proces tvorby.

Jedinečném­u autorovu rukopisu vzdává hold kromě výstavy i nová monografie z nakladatel­ství Kavka Book Nic k zahození, přičemž právě její vznik inspiroval Museum Kampa k uspořádání aktuální výstavy.

Jiří Šalamoun se narodil v Praze a letos v dubnu oslavil 86 let. Na AVU vystudoval volnou grafiku. Je členem SČUG Hollar. Výstava s názvem Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte! v Museu Kampa potrvá do 30. září. (zav)

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Muzeum Kampa V areálu Sovových mlýnů na Malé Straně v centru Prahy je k vidění výstava výtvarníka Jiřího Šalamouna.
Foto: Michal Turek, MAFRA Muzeum Kampa V areálu Sovových mlýnů na Malé Straně v centru Prahy je k vidění výstava výtvarníka Jiřího Šalamouna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia