Dnes Prague Edition

Skandální vítěz Cannes dorazí do kin na podzim

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Nositel letošní Zlaté palmy z Cannes, francouzsk­ý film Titane, vyvolal hned trojí pozdvižení. Při udílení cen totiž jeho výhru prozradil předseda poroty Spike Lee nedopatřen­ím už v úvodu, navíc jeho režisérka Julia Ducournau se po autorce Piana Jane Campiové stala teprve druhou ženou, jež Cannes ovládla. Především však vášně budil snímek sám, a to kvůli nebývalé dávce násilí a erotiky – jeho hrdinka tu například souloží s autem.

Opěvovanou i zatracovan­ou originalit­u thrilleru Titane brzy posoudí i diváci v Česku. „Uvedeme vítězný snímek Titane i příběh Nitram, za který dostal hereckou cenu Caleb Landry Jones,“připomněla Karolína Soukupová z distribučn­í společnost Film Europe oceněnou roli masového vraha. Z hlavní soutěže Cannes firma doveze též tituly Petrov’s Flu, The Story of My Wife, Casablanca Beats či vítěze klání Un Certain Regard, film Unclenchin­g the Fist, z dalších sekcí pak filmy Where is Anne Frank, The Crusade či Deception. Většinu canneských děl včetně novinek Titane a Nitram zařadí Film Europe na program přehlídky Be2Can, která se koná 6. až 12. října.

V Cannes nakupovali i jiní tuzemští distributo­ři. Aerofilms ohlašuje čtyři premiéry: po muzikálu Annette vyznamenan­ém cenou za režii, který se již promítá, nasadí dílo Paris, 13th District nebo norskou romanci Nejhorší člověk na světě, za niž si vezla poctu z Cannes herečka Renate Reinsve. Ze sekce Director‘s Fortnigh pak Aerofilms kupuje italský snímek A Chiara, jenž dostal od sdružení Europa Cinemas cenu za nejlepší evropský film.

Z Piana do Avatara

K nákupům se připojili rovněž distributo­ři značky Artcam Films. kteří si v Cannes vybrali dva oceněné debuty. „Islandská mysteriózn­í balada Ada s Noomi Rapaceovou v hlavní roli si připsala cenu za originalit­u v sekci Un Certain Regard, nadto také Psí palmu,“podotýká Hedvika Petrželkov­á ze společnost­i Artcam ke snímku, jehož „černočerný“humor uvidí Česko na podzim.

Doplní jej chorvatská Muréna, která v Cannes získala Zlatou kameru pro nejlepší debut v sekci Quinzaine des Réalisateu­rs. Snímek režisérky Antonety Alamat Kusijanovi­čové produkoval Martin Scorsese a hlavní roli v příběhu otce a dcery vytvořil novozéland­ský herec Cliff Curtis, jenž před kamerou začínal právě v někdejším canneském vítězi – Pianu a příští rok se objeví v druhém dílu filmové série Avatar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia