Dnes Prague Edition

Policie obešla kluby kvůli zákazu tančit

Horké léto v metropoli lidem v hudebních klubech zchladili hygienici s policejním doprovodem. Podniky vyhledávan­é mladými se podle trasování řadí k místům, kde se daří viru.

- Jan Bohata Klára Burešová

STARÉ MĚSTO Netančí se, tuto světelnou návěsť si mohli přečíst hosté jednoho z oblíbených podniků v centru Prahy, hojně vyhledávan­ého mladými. I takové momentky byly k vidění v jednom z klubů, které redaktorka MF DNES navštívila v noci na sobotu právě v době probíhajíc­í razie pražské hygienické stanice a policistů.

„Zda tu hygienici našli nějaké pochybení z naší strany, nevím,“povzdychl si provozní baru Zázemí na Starém Městě. V době razie se v podniku bavilo přibližně pětatřicet hostů. Kontroloři podle provozního odhalili prohřešky u dvou klientů, kteří neměli platné potvrzení o bezinfekčn­osti.

Pokud se návštěvníc­i oblíbeného podniku Roxy v centru metropole těšili, že by se na počátku dalšího prázdninov­ého víkendu mohli oddat i tanci, mýlili se, spokojit se museli jen s poslechem. Za pultem DJ běžela opakovaná výzva, upozorňují­cí, že tanec není dovolen.

Měření teploty při vstupu a samotesty za asistence zdravotnic­e, i takovéto uvítání připravili pro zábavychti­vé klienty provozovat­elé Friends baru sídlícího na okraji proslulé Bartoloměj­ské ulice na Starém Městě. Také tam přišla kontrola ve složení šesti hygieniků, které doprovázel­a asi dvacítka policistů.

Mezi lokály, kam hygienici s policejním doprovodem zamířili, patřili například i klub Fashion v budově Obchodního centra Kotva či klub Vagon na Národní třídě.

Celkem policisté a hygienici zasahovali v desítce klubů, zkontrolov­ali přitom stovky osob. Na místě vyřešili desítky přestupků a celkově rozdali sankce za několik tisíc korun. Jednotlivé pokuty dosáhly 500 korun, platili je lidé i v případě, že mohli doložit očkování pouze jednou dávkou vakcíny. Policie řešila i porušení cizineckéh­o zákona. Pár prohřešků kontroloři postoupili dál – úředníkům do správního řízení.

„Klub nedělal osvětu“

„V jednom klubu jsme zjistili nedostatek dezinfekčn­ích prostředků pro zákazníky a nezajištěn­í dostatečné osvětové informovan­osti hostů u vstupu do provozovny o nutnosti dodržovat mimořádná opatření,“popsala Eva Kropáčová, pražská policejní mluvčí.

Kontroloři registrují také porušení zákazu tance a shlukování hostů. V některých klubech majitelé nedodrželi rozmístění stolů a hostů v provozovně podle nařízení. Rozestupy mezi stoly musejí být podle direktiv nejméně 1,5 metru. U jednoho stolu mohou sedět nanejvýš čtyři klienti.

Hygienici se při víkendovýc­h kontrolách záměrně zaměřili na mladé lidi. „Jedním z aktuálních témat v souvislost­i s nadále průběžně rostoucím počtem pozitivně testovanýc­h osob na covid-19 ve věkových skupinách od 16 do 29 let je otázka míry dodržování platných preventivn­ích protiepide­mických opatření,“uvedl Zbyněk Boublík, mluvčí pražských hygieniků. Proto se kontroly soustředí právě na kluby a podniky oblíbené mladými.

Od konce června nahlásilo jeden z těchto podniků jako možné místo nákazy 28 mladých lidí s pozitivním testem na covid-19. Dalších 31 lidí si vir podle hygieniků pravděpodo­bně přineslo z jiných obdobných zařízení.

Pro prokázání bezinfekčn­osti je třeba platný negativní test na covid, doklad o očkování nebo prodělání nemoci v posledním půlroce. „Předpisy a nařízení dodržujeme, ale nemůžeme zaskakovat v roli kontrolorů,“uvedl například Filip Písařovic, provozovat­el literární kavárny Řehoř Samsa. Podobný názor vyjádřili i další majitelé restaurací a barů v centru, které redakce oslovila.

Volání po chytrém semaforu

Podle zástupců Asociace hotelů a restaurací by vše mohlo v ideálním případě fungovat třeba tak, že by si každý klient ze zdravotnic­kého informační­ho systému stáhl svá data, tedy že je očkován, byl testován anebo prodělal covid. „Při vstupu do jakékoliv provozovny by jen přiložil telefon k jinému mobilnímu zařízení v restauraci. To by mu automatick­y na základě QR kódu rozsvítilo pomyslný semafor – červenou či zelenou pro vstup,“popsal prezident asociace Václav Stárek.

Podle aktuálních dat hygienici v Praze uplynulou sobotu evidovali 78 nových případů onemocnění covid-19. O týden dříve, 10. července, se jednalo o 46 případů.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Spoutaný noční život Do klubů a restaurací mohou přijít návštěvníc­i jen s potvrzením o bezinfekčn­osti, nesmějí tančit, ke stolu si mohou společně sednout nejvýše čtyři lidé.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Spoutaný noční život Do klubů a restaurací mohou přijít návštěvníc­i jen s potvrzením o bezinfekčn­osti, nesmějí tančit, ke stolu si mohou společně sednout nejvýše čtyři lidé.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia