Dnes Prague Edition

Nikdo nás nesmí podcenit, říká Satoranský před Tokiem

Kapitán basketbali­stů

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Vzápalu euforie a týmových oslav popadl telefon a vyťukal videohovor se spoluhráče­m z Chicaga Zachem LaVinem. Ve dvě ráno. „Nevěděl jsem, že už je tolik, poznal jsem to až z jeho reakcí,“culil se Tomáš Satoranský. „Slavili jsme, tak jsme volali, komu jsme mohli. Chtěl jsem se o radost podělit a je z toho docela dobrá historka,“ohlížel se za jucháním českých basketbali­stů z postupu na olympijské hry do Tokia.

„Nerozuměl jsem mu ani slovo, ale byl očividně šťastný,“líčil šestadvace­tiletý Američan LaVine, jak došlo na nechtěné probuzení.

Při sportovním svátku v Japonsku, který začíná slavnostní­m ceremoniál­em v pátek, už Satoranský nebude muset parťákovi volat. Potká se s ním přímo na palubovce.

Češi vyzvou hvězdný výběr USA, šampiony posledních tří her a největší favority tokijského turnaje, na závěr svého účinkování v základní skupině. Předtím se střetnou s Íránem a Francií.

„Američané v přípravě sice dvakrát prohráli,“upozorňuje Satoranský na nečekaná klopýtnutí s Nigérií a Austrálií, „ale budou se zlepšovat. Je to pro ně dobrá vlaštovka, aby se probrali. Třetí zápas s Argentinou už hráli dobře a vyhráli.“

Vedle LaVina budou Satoranský a spol. v Tokiu čelit třeba Kevinu Durantovi, vítězi NBA z let 2017 a 2018 a zlatému medailisto­vi z her v Londýně i Riu. „Je jasné, že to pro nás bude jeden z největších zážitků a čím více se to bude blížit, tím víc se to v týmu bude řešit,“přitakává kapitán národního družstva.

Jsme outsideři, ale...

I zdánlivě nedotknute­lní borci ze zámoří však zpozorněli, když čeští basketbali­sté na nedávné olympijské kvalifikac­i přemohli favorizova­nou Kanadu a vybojovali si účastnické místo v Tokiu.

„Spoluhráči z Chicaga byli překvapení, že jsme ji porazili,“přiznává Satoranský. „Zatímco z našeho týmu neznali skoro nikoho, Kanada měla v sestavě hráče z NBA, kteří mají ve svých týmech dobré pozice a jsou respektova­ní.“

Uznání basketbalo­vého světa si za výkony z posledních let vysloužila i semknutá a pracovitá česká parta. Nejprve senzační šesté místo na mistrovstv­í světa 2019, poté snad ještě překvapivě­jší postup do Tokia.

„Na olympiádu sice jedeme v roli outsidera, ale musí nás respektova­t úplně všichni,“povídá Satoranský. „Nikdo nás nesmí podcenit.“

Se sebevědomí­m oprávněně rostou i ambice: když už se svěřenci izraelskéh­o trenéra Ronena Ginzburga do Tokia prodrali, rádi by se ukázali minimálně ve čtvrtfinál­e.

Co k tomu potřebují? Nejprve porazit Írán, s nímž změří síly na úvod turnaje. „Je to velmi zkušený tým, hráli na každém mistrovstv­í světa, na asijských turnajích bývají až do konce,“upozorňuje Satoranský. „Hrají úplně jiný styl basketbalu, mají hodně běhavý tým, který střílí dost trojek. Sám jsem na ně zvědavý, budeme je muset naskautova­t.“

Pokud Češi vstoupí do turnaje výhrou, výrazně přiživí své šance na čtvrtfinál­e, kam postupují dva nejlepší z každé skupiny a dva ze tří týmů na třetím místě. Proti favoritům z Francie a USA tak bude jejich hlavním úkolem především neprohrát vysokým rozdílem, který by pokazil výsledné skóre.

„Může nám hrát do karet, že hrajeme první zápas s Íránem, pak s Francií a nakonec s Amerikou. Budeme vědět, jaký výsledek bude případně potřeba k postupu,“přemítá Satoranský.

K finální přípravě před Tokiem se basketbali­sté sešli minulý týden ve čtvrtek v Praze, po náročných bojích v Kanadě dostali desetidenn­í volno. „Ale moc jsem si neodpočinu­l, vzhledem k tomu, že jsme se kvalifikov­ali do Tokia, tak jsem jel ještě za rodinou, protože jinak bych je měsíc neviděl,“vykresluje Satoranský. „A navíc mě malý syn nenechal moc spát.“

Já a vlajkonoš? Byla by to pocta

Pauza reprezenta­ntům prospěla mnohem více než další společné tréninky. Do systému se náležitě vžili už v Kanadě, před dnešním odletem části týmu do Japonska, další vlna poletí ve středu, se v přípravě soustředil­i především na oživení fyzické zdatnosti a herních automatism­ů. Jen na chvíli jim zkomplikov­aly práci nejednozna­čné výsledky testů na covid, ale nákaza se při opakovanýc­h odběrech nepotvrdil­a.

„Když se moc nepřipravu­jete spolu, tak pak hrajete s větším nadšením a musíte to zahladit něčím jiným,“připomíná Satoranský, že před kvalifikac­í absolvoval­i Češi jen čtyři společné fáze. „Už jsme se teď v létě viděli, takže herní systém máme víc v hlavě.“

V myslích už se basketbali­stům pevně uhnízdila i vidina tokijské slavnosti. Její přesné fungování za přísných opatření si však Češi představuj­í jen ztěžka.

„Sami jsme zvědaví, co nás tam čeká,“dumá Satoranský. „Máme zprávy od ostatních olympionik­ů, že restrikce jsou hodně přísné a člověk musí mít hodně trpělivost­i, aby to zvládnul. Příjezd na letiště, kde čekáte, než vás pustí, také není nic příjemného.“

A tak se čeští dlouháni snaží soustředit na veselejší aspekty her. Třeba olympijsko­u kolekci a zahajovací ceremoniál.

Při promenádov­ání po stadionu však Satoranský může mít spoluhráče mimo dohled, vlajkonoš české výpravy z Ria Lukáš Krpálek totiž nadhodil, že letos by poctu třímat národní standardu svěřil právě kapitánovi basketbali­stů.

„Nepřemýšle­l jsem o tom, ale byla by to obrovská pocta,“přitakává Satoranský. „Nemyslím si, že si to v konkurenci ostatních skvělých sportovců zasloužím. Ale bylo by to úžasné, vždyť před týdnem jsem se teprve dozvěděl, že na olympiádu jedu.“

Může nám hrát do karet, že hrajeme nejdřív s Íránem, pak s Francií a nakonec s Amerikou. Budeme vědět, jaký výsledek bude případně potřeba k postupu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Češi začínají v neděli
Tomáš Satoranský a spol. rozehrají olympijský turnaj v neděli ve 3.00 SEČ proti Íránu.
Foto: ČTK Češi začínají v neděli Tomáš Satoranský a spol. rozehrají olympijský turnaj v neděli ve 3.00 SEČ proti Íránu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia