Dnes Prague Edition

Pogačar vs. Bernal vs. Roglič. Chystá se souboj velikánů

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Tým UAE Emirates umístil v minulém týdnu na Twitter fotografii školáka Tadeje Pogačara na dětském šlapadle a hned vedle ní aktuální snímek Pogačara ve žlutém dresu na Tour.

„Jak to začalo a jak to pokračuje,“stálo v popisku.

To Egan Bernal měl v minulých týdnech jiné starosti než Tour. A tak rozesmívá fanoušky videem, na němž jeho vlčák utíká před hejnem hus. Bernal s ním vyrazil na procházku v holinkách kombinovan­ých s výstrojí stáje Ineos.

Od 14. srpna by měli ti dva na Vueltě poměřit síly.

Dva velikáni současné cyklistiky. Šampion Gira proti šampionovi Tour. A navíc patrně též proti obhájci titulu Primoži Rogličovi.

Vidina takového souboje už nyní přivádí cyklistick­ý svět do varu. A Javiér Guillén, ředitel Vuelty, nadšeně vyhlašuje: „Mohl by to být jeden z nejlepších cyklistick­ých závodů v historii.“

Pogačar v úvodu tohoto roku zvěstoval, že letos chce poprvé zvládnout dva závody Grand Tour za sezonu. Nyní Joxean Fernandez Matxin, manažer stáje UAE Emirates, potvrdil: „Tadej má Vueltu v plánu, pokud dokončí Tour v dobré kondici.“

Bernal ovládl na jaře Giro s převahou 1:29 minuty před Italem Damianem Carusem. Bezprostře­dně poté mu při návratu do Kolumbie zjistili covid, s přítelkyní se na dva týdny ocitl v izolaci.

„Necítím se nejlépe,“sděloval koncem června. Snad i proto odřekl start na olympijský­ch hrách v Tokiu. Momentálně (pokud zrovna nehoní vlčáka) je však už v plné přípravě na Vueltu.

„Nevím, jestli tam budu na takové úrovni, jaká je zapotřebí k titulu, ale budu tam,“potvrdil. „Každopádně věřím, že jednou Vueltu vyhraju, abych zkompletov­al kariérní trojkorunu.“

Dvaadvacet­iletý Pogačar a o dva roky starší Bernal se za kariéru střetli pouze na jednom závodě Grand Tour, loni na Tour. Slovinec zvítězil a Kolumbijec kvůli bolestem zad nedokončil.

Coby profesioná­lové se v minulosti utkali celkem na pěti závodech a jen dvakrát je oba dokončili: letos na klasice Strade Bianche (3. Bernal, 7. Pogačar) a pak na etapovém Tirrenu-Adriatiku (1. Pogačar, 4. Bernal). Což jen navyšuje očekávání, jaké jejich možný střet na Vueltě rozdmýcháv­á.

„Pokud budeme mít na startu Pogačara a Bernala, ale i Rogliče, uvidíme nádhernou bitvu dvou generací, těch nejlepších z nejlepších,“říká Guillén.

Kdyby Roglič opět dokázal na Vueltě triumfovat, stal by se po Tonym Romingerov­i a Robertu Herasovi teprve třetím cyklistou v historii, který by ji vyhrál třikrát v řadě.

Přitažlivá by letos měla být i z pohledu českých hvězd, v předběžnýc­h nominacích figurují Zdeněk Štybar a Josef Černý v Quick-Stepu a Jan Hirt v Intermarch­é.

Posledních devět dnů španělské Grand Tour je v itineráři doslova napěchován­o horami.

Jak říká ředitel závodu Guillén: „Máme pro Vueltu vynikající scénář i skvělou scénu a teď se hlásí i ti nejlepší herci. Co víc si můžeme přát?“

 ??  ?? Primož Roglič
Primož Roglič
 ??  ?? Tadej Pogačar
Tadej Pogačar
 ??  ?? Egan Bernal
Egan Bernal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia