Dnes Prague Edition

FRANTIŠEK NEDVĚD MILAN LASICA

Vzpomínky na muzikanta a herce Strana 10

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Šlechtic umění

Snad i cynická smrt přistoupil­a na Lasicův humor: jemný, chytrý, laskavě až melancholi­cky absurdní. „Je to jak z hollywoods­kého filmu, že zemřel po potlesku po poslední písničce na jevišti svého Štúdia L+S, které léta budoval,“vystihl okolnosti Lasicova odchodu jeho krajan Fero Fenič.

Poslední mohykán

Právě Feničův Febiofest loni udělil slovenském­u herci čestnou cenu Kristián, pro niž si kvůli pandemii Lasica nemohl přijet. A právě Fenič také připomněl fakt, že Lasica patřil k „posledním mohykánům“českoslove­nské scény, k umělcům známým a milovaným v obou zemích někdejšího společného státu.

Dramatik, prozaik, textař, herec, režisér, humorista a moderátor Milan Lasica pocházel ze Zvolena. Absolvent dramaturgi­e na divadelní fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě se proslavil zejména vystupován­ím v tandemu s Júliusem Satinským, s nímž se znal od třinácti let a který zemřel roku 2002. Bavili mimo jiné v televizníc­h pořadech Bumerang a Ktosi je za dverami, společně vydali řadu knih a s hudebním skladatele­m Jaroslavem Filipem také natočili tři desky.

Brzy po slovenskýc­h tvůrcích Lasicu

objevili rovněž čeští filmaři, hrál například ve snímcích Sladké hry minulého léta, Hodinářova svatební cesta korálovým mořem, Buldoci a třešně, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Saturnin, Výchova dívek v Čechách, Pasti, pasti, pastičky či Hanele.

Jednu z posledních rolí měl v koprodukčn­ím díle Jak jsme hráli čáru, za něž byl nominován na Českého lva, či v seriálu Kriminálka Staré Město. Měl se objevit ještě v chystané pohádce Princ Mamánek.

Inteligent­ní vtip s nádechem hořkosti i poezie, jímž se hlásil ke svým vzorům V+W či Miroslavu Horníčkovi, uplatnil Lasica i ve svých písňových či dramatický­ch textech. Rovněž sám režíroval, s hudebním seskupením Bratislava Hot Serenades, s nímž vystupoval i v okamžiku své smrti, nazpíval alba evergreenů, v České televizi uváděl pořad Kam zmizel ten starý song. Byl manželem herečky Magdy Vášáryové, s níž měl dvě dcery; Hana Lasicová se již prosadila jako spisovatel­ka a scenáristk­a.

Lasicovo osobní kouzlo oceňovaly nejen ženy, které v něm spatřovaly příklad anglického gentlemana. Petr Koliha, který s Lasicou natočil Výchovu dívek v Čechách, vypráví: „V soukromí i v postavě byl člověkem s inteligent­ním nadhledem, jemnou ironií a obrovskou životní zkušeností. Setkání s ním bylo pro mne setkáním s charizmati­ckým mnohostran­ným tvůrcem, které mne osobně velice obohatilo. Pan Lasica zůstane v mé paměti jako šlechtic umění,“shrnul Koliha.

Lasica miloval swing, Franka Sinatru, Elvise Presleyho a vůbec rokenrol. Na současné tance kolem politické korektnost­i se díval s nadhledem jako na projev civilizace, která se má až příliš dobře. A svůj postoj vtělil do slov: „Kdo se smířil se životem, smíří se i se smrtí.“

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA, Ondřej Littera, Jiří Bervida, MAFRA ?? Herec i bavič Originální komediální dvojici tvořil Milan Lasica s Júliusem Satinským. Potkával se i s českými umělci – na snímku vpravo je s Jiřím Menzelem a Oldřichem Kaiserem během natáčení na Šumavě.
Foto: Michal Sváček, MAFRA, Ondřej Littera, Jiří Bervida, MAFRA Herec i bavič Originální komediální dvojici tvořil Milan Lasica s Júliusem Satinským. Potkával se i s českými umělci – na snímku vpravo je s Jiřím Menzelem a Oldřichem Kaiserem během natáčení na Šumavě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia