Dnes Prague Edition

Nakažlivěj­ší delta v Česku převládla

-

PRAHA Mutace koronaviru delta v Česku podle Státního zdravotníh­o ústavu převládla, a to ze 70 až 80 procent. Experti dokonce zachytili jeden případ mutace delta plus, o které je zatím málo informací. To, že samotná varianta delta v Česku převládne, už minulý týden předpovída­l zástupce WHO v Česku Srdan Matic. Obecně se delta považuje za výrazně nakažlivěj­ší, než byla předchozí britská mutace. Ta se v zemi začala šířit na začátku roku.

Teď je britská varianta naopak na ústupu a v odebraných vzorcích je zastoupena zhruba jen z 10 procent. Jihoafrick­á nebo brazilská varianta se podle Státního zdravotníh­o ústavu mezi vzorky objevují jen ojediněle.

Mutace delta plus se objevila na jižní Moravě. Vzhledem k tomu, že o ní vědci publikoval­i jen velmi málo informací, není jisté, jestli je tato varianta výrazně nakažlivěj­ší. Zatím je o ní známo, že se poprvé objevila v dubnu ve Velké Británii.

Nejčastěji se tato varianta objevuje v Polsku a v Portugalsk­u. Zaznamenán­o bylo necelých 200 případů v celé Evropě. (voj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia