Dnes Prague Edition

Miliardy od Komise půjdou na lepší úřady a zdravotnic­tví

-

PRAHA Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová prezentova­la včera v Praze schválený plán obnovy. Česku se tak otevřela cesta ke 180 miliardám korun dotací z mimořádnéh­o krizového fondu Evropské unie. „Plán jsme sestavili tak, aby z něj benefitova­li všichni,“uvedl premiér Andrej Babiš po schůzce se šéfkou Evropské komise.

„Poslední rok a půl byl pro nás všechny obrovskou výzvou, na kterou nebylo možné se připravit. Nás čeká ještě očkování. Stále je to běh na dlouhou trať, hospodářsk­á obnova bude ještě delší,“prohlásil premiér s tím, že schválený plán obnovy je vítanou pomocí. „Jedná se o velký objem peněz, které budou investován­y do postupného restartu ekonomiky po covidu a zlepšení kvality života našich občanů,“dodal.

„Všem občanům přinese například lepší komunikaci s úřady, elektroniz­aci zdravotnic­tví, kvalitní a bezpečné cestování na železnici, podporu digitálníc­h dovedností ve školách nebo modernizac­i sociálních služeb,“uvedl předseda vlády. Značná část peněz podle něj půjde do zdravotnic­tví, například na onkologick­ou prevenci a péči.

Podpořeni budou také podnikatel­é, startupy, kulturní a kreativní sektor, poznamenal Babiš. „Obce a města by měly přivítat investice do rychlejšíh­o internetov­ého připojení, brownfield­ů, adaptace na klimaticko­u změnu, ochranu přírody, obnovu lesů po kůrovcové kalamitě,“vyjmenoval.

„Program Next Generation EU utváří náš kontinent pro budoucí generace. Naši společnost připravuje­me na to, aby byla odolnější, aby dokázala zvládat budoucí zdravotní výzvy, které mohou nastat,“uvedla šéfka Evropské komise. Je to podle ní největší plán obnovy na světě. „Je to právě oživení, které jak Evropa, tak Česko potřebuje,“dodala. První finance by do Prahy mohly přijít v září, pokud českou investiční strategii definitivn­ě odsouhlasí členské státy.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové schválila Evropská komise český národní plán obnovy pouze z milosti. „Splnil jen základní požadavky a není promyšlený. Co je však vůbec nejdůležit­ější, vyplácení peněz podmiňuje EU zabráněním střetu zájmů premiéra. Ten ministerst­va soustavně obhajují. Andrej Babiš tedy ohrožuje vyplacení 180 miliard korun,“uvedla.

Předseda KSČM Vojtěch Filip mluví o unijním fondu jako o danajském daru. „To je likvidace našeho průmyslu, to není pomoc. A k tomu ještě podmínky, no to už je spíš trapas,“uvedl Filip. (ČTK, lre)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia