Dnes Prague Edition

AMS, ADS, CLO, ICON, OCHA. Na samotě u Tokia?

- Zápisník Tomáš Macek reportér MF DNES na cestě do Tokia

Připadám si tak trochu jako proslulý chalupář v komedii Na samotě u lesa. To máte: povinné přihlášení do olympijský­ch systémů AMS a ADS, do proticovid­ových systémů CLO a ICON, stažení zdravotní aplikace OCHA, sledovací aplikace COCOA, denní nahlašován­í teploty a zdravotníh­o stavu 14 dní před příletem na hry, odeslání plánu aktivit v Tokiu, který musí schválit japonská vláda (což dosud neučinila, jelikož absolutně nestíhá).

K tomu jedna akreditace, 23 nanoroušek, jedna selfie tyč na rozhovory, dva výsledky PCR testů požadovaný­ch Japonci před odletem, jeden QR kód s povolením vstupu do Japonska, jeden japonsky psaný slib, že dodržíme, co dodržet se má... a tuna trpělivost­i.

Fajn a teď snad už můžeme odletět na hry.

Ovšem zda budeme do olympijské bubliny v Tokiu skutečně vpuštěni, stále zdaleka není jisté. Po příletu na letiště Narita musíme podstoupit další test a následně tři dny strávit v izolaci na hotelovém pokoji, opět s každodenní­m testováním. Když budou výsledky vždy negativní, až potom smíme na sportovišt­ě – ovšem zbytku města se i nadále musíme vyhýbat.

S kolegou Matějem Tomíčkem jsme nyní na 18 hodin uvázli v Helsinkách, jelikož Finnair zrušil původní navazující let do Tokia a musíme čekat na další. Důvod je prostý, po zákazu diváků na hrách jsou letadla do Japonska poloprázdn­á. Navíc japonská vláda apeluje na letecké společnost­i, ať ještě více omezí prodej letenek do Tokia osobám, které nemají s hrami nic společného.

Když jsme se začátkem července nemohli přihlásit do klíčového anticovido­vého systému ICON a hrozilo nám, že proto nebudeme na hry vpuštěni, poslal jsem organizáto­rům e-mail s žádostí o pomoc s předmětem URGENT. O den později VERY URGENT. Další den VERY VERY URGENT. Odpověď přišla po dvou týdnech. Tedy odpověď... Znovu mi poslali nefunkční přihlašova­cí manuál. Až později jsme objevili nevysvětli­telnou anomálii, že z některých mailových adres se do systému ICON jednoduše neproboxuj­ete.

Takové budou i celé hry. Ve znamení hledání schůdných cest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia