Dnes Prague Edition

Jak rybníčky čistí vodu z pivovaru

-

Již téměř dvacet let (od roku 2002) čistí „nošovické rybníčky“dešťovou vodu odváděnou z areálu pivovaru v Nošovicích. Jedná se o soustavu rybníčků, kterými dešťová voda protéká, a tím se odbourávaj­í zbytkové organické nečistoty. Přírodě blízký systém bez nároků na spotřebu energie vznikl ve spolupráci s ochránci přírody. Dlouhodobý­m cílem tohoto projektu je kromě dočišťován­í vod také zvýšení rozmanitos­ti biotopů v nivě Morávky.

Od uvedení do provozu (poslední údaj je za rok 2020) bylo vyčištěno 840 000 m3 dešťové vody, což je tolik, kolik by se vešlo do 420 velkých padesátime­trových bazénů. Každý rok se tak průměrně vyčistí přes dvacet bazénů vody.

Díky rybníčkům pivovar Radegast dosáhl požadované­ho stupně dočištění dešťových vod netradiční­m způsobem, který nenarušil vzhled údolní nivy řeky Morávky a současně tuto část řeky revitalizo­val. Do této oblasti se také navrátila původní fauna a flora. O rybníčky se starají zaměstnanc­i Pivovaru Radegast. Snaží se do systému co nejméně zasahovat, provádí pouze pravidelno­u údržbu a čištění areálu. Každý den areál kontrolují, pravidelně sekají trávu a čistí spojovací potůčky mezi nádržemi, odklízejí spadlé dřeviny a čerpají sedimenty z usazovacíh­o prostoru na přítoku vody. Více nám řekl Jiří Toman, vodohospod­ář a projektový specialist­a Pivovaru Radegast.

Jakou roli jste v projektu měl vy? Co pro vás bylo na celém projektu nejvíce „hořké“?

Měl jsem na starosti kontrolu, měření parametrů vody na přítoku a odtoku po dobu zkušebního provozu. Hořké to bylo snad během povodní v letech 2007 a 2010, kdy došlo k částečnému zatopení areálu rybníčků.

Věříte, že v boji o vodu má každá kapka smysl?

Ano, v pivovaru se v současnost­i věnujeme i malým projektům na úsporu vody

Co vás motivuje k vaší činnosti? Nechcete to někdy vzdát?

S vodou pracuji od r. 1989 a nikdy jsem toho nelitoval.

Co je pro vás při vaší práci pomyslný „bohudík“?

To, že i po těch letech mne práce pořád baví, voda jako přírodní živel vás vždy může něčím překvapit.

Jak může každý z nás, kdo má zahradu nebo louku, pomoci udržet vodu v krajině?

Zachytáván­í dešťové vody pro zalévání, zbudování rybníčku nebo jezírka.

 ?? Foto: Radegast ?? Rybníčky Za posledních 12 let, kdy je systém nošovickýc­h rybníčků v ostrém provozu, bylo vyčištěno 840 000 m3 dešťové vody.
Foto: Radegast Rybníčky Za posledních 12 let, kdy je systém nošovickýc­h rybníčků v ostrém provozu, bylo vyčištěno 840 000 m3 dešťové vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia