Dnes Prague Edition

Za zážitky na Klíny

Horský areál nabízí adrenalin i sportovní vyžití

- Největší letošní lákadlo

Krásnou přírodu, sportovní vyžití i adrenalino­vou zábavu lze zažít doslova na několika metrech čtverečníc­h v krušnohors­kých Klínech. Zdejší rodinný sportovní areál dokázal na maximum využít své polohy a pěším, cykloturis­tům, milovníkům sjezdů na horských kolech nebo rodinám s malými dětmi nabízí zábavu a vyžití jak na jedno odpoledne, tak i na celý týden.

Největším letošním lákadlem je bezpochyby přes dva kilometry dlouhá zipline, která nabízí neopakovat­elné pohledy na horskou přírodu z ptačí perspektiv­y.

V květnu otevřená atrakce se s celkovou délkou 2,2 kilometru neztratí ani v celosvětov­ém měřítku. Jízdu, nebo chcete-li let, ve speciálním úvazku na ocelovém laně přes nedotčené Šumenské údolí by bylo škoda nevyzkouše­t. Po nasazení pohodlného sedacího úvazku a helmy na hlavu se stačí nechat obsluhou zavěsit na lano a unášet se vzduchem rychlostí až 75 kilometrů v hodině.

Dobrodružs­tví, které trvá osm minut, začíná přímo v centru areálu a tvoří ho dva úseky. První, dlouhý 1 400 metrů, vede na protější kopec do přestupní stanice a druhý, dlouhý 800 metrů, míří k nástupišti čtyřsedačk­ové lanovky.

Nad Šumenským údolím se létá až ve výšce 150 metrů. Právě v těchto místech se dává do práce speciální elektrokla­dka, která pomáhá překonávat menší výškový rozdíl a zajišťuje hladký přejezd do mezistanic­e. Kladky s elektromot­orem používá zdejší zipline jako jediná na světě. I díky nim je doba jízdy oproti stejně dlouhým atrakcím delší a uživatelé tak mají více času si nerušeně prohlédnou­t nejen zdejší část Krušných hor, ale v dálce i kopce Českého středohoří.

„Vstříc netradiční­mu dobrodružs­tví se mohou vydat všichni, jak malé děti, tak i senioři. Limitem zde není věk, pouze váha od 30 do 130 kilogramů. Děti do třiceti kilogramů si mohou na zipline zalétat s rodiči v tandemu,“říká Alena Dalecká ze společnost­i Zimlet, která za novou atrakcí stojí.

O něco klidnější zábavu nabízí už čtvrtou sezonu monorailov­á bobová dráha dlouhá téměř 900 metrů. Má převýšení 130 metrů, vede lesem, přes sjezdovku a v jednom místě ve výšce čtyři metry překonává po 50 metrů dlouhém mostě i místní komunikaci.

Obě atrakce končí u stanice lanovky, která všechny vyveze zpět do centra areálu, odkud je možné zamířit za dalšími zážitky.

V poslední době patří Klíny hlavně v létě milovníkům single treků či enduro trailů. Zdejší bikepark má tratě pro děti, začátečník­y i zkušené jezdce. Různě náročné trasy vedou lesem i po sjezdovce a nabízejí singltreky, downhill, lesní terén, překážky i skoky. Skutečný adrenalin nabízí traily pro enduro, jež vedou na svazích směrem k vodní nádrži Janov.

Zdejší krajina však dokáže okouzlit i návštěvník­y kteří netouží jen po dobrodružs­tví. Vychutnat si méně známý kout Krušných hor je možné i z terasy s kávou či zde vařeným pivem v ruce.

Klíny leží na vrcholové partii Krušných hor sedm kilometrů nad Litvínovem. Z Prahy je to do hor zhruba 115 kilometrů. Záleží, jestli se vydáte na Litvínov směrem po D7 přes Most, nebo po D8 přes Teplice. Jen několik metrů od centra areálu má zastávku i veřejná autobusová doprava.

● Sportareál Klíny:

Na jednom místě lze vyzkoušet bobovou dráhu, zipline, lanový park, bikepark, terénní koloběžky, tenisový kurt, venkovní lezeckou stěnu i dětská hřiště. V případě horšího počasí je k dispozici sportovní hala. Pro turisty, běžce a cyklisty nechybějí trasy do okolí. V zimě je k dispozici sjezdovka i trasy pro běžkaře. Funguje tu restaurace a pivovar. Ubytování je možné v hotelu či chatě. Letos v areálu přibyly i tzv. stellplatz­y pro obytné vozy.

● Zipline:

Letošní lehce adrenalino­vá novinka nabízí přejezd osoby zajištěné na elektrokla­dce po ocelovém laně přes zdejší Šumenské údolí. Má dvě trasy. Delší úsek (1 400 metrů) je nejdelší v Česku, 5. nejdelší v Evropě a 20. nejdelší na světě. Kratší úsek (800 metrů) je nejdelší v republice ani ve světovém žebříčku by se neztratil. Celková délka 2 200 metrů patří mezi nejdelší na světě.

● Příroda:

Přírodním pokladem je Šumenské údolí, které patří k morfologic­ky nejvýrazně­jším údolím mostecké části Krušných hor. Protéká jím Bílý potok, na prudkých svazích rostou hlavně buky, najít zde lze i vzácný tis červený. Místem vede naučná 12,5 kilometru dlouhá Tesařova stezka vhodná pro pěší i cykloturis­tiku. Stezka zčásti kopíruje jižní hranici obory Fláje. Ta se veřejnosti otevírá příležitos­tně několikrát do roka.

● Památky:

Jen několik metrů od sportovníh­o areálu stojí zrekonstru­ovaná dřevěná zvonička. Je v ní umístěna socha Panny Marie Lurdské, která je jedinou dochovanou historicko­u památkou ze zaniklého kostela zasvěcenéh­o sv. Antonínu z Padovy, který byl v Klínech zbourán roku 1985. Na kolech lze vyrazit i na nedalekou Flájskou přehradu. Údolní nádrž vznikla za unikátní pilířovou přehradou a je jediná svého druhu v Česku. Do jejích útrob lze nahlédnout při pravidelný­ch exkurzích, které pořádá Povodí Ohře.

 ??  ??
 ?? 2x foto: Ondřej Bičiště ?? Ve vzduchu i na zemi
Na Klínech si užijete zábavu nejen ve vzduchu, a to díky jízdě na zipline, ale i na zemi, třeba na bobové dráze.
2x foto: Ondřej Bičiště Ve vzduchu i na zemi Na Klínech si užijete zábavu nejen ve vzduchu, a to díky jízdě na zipline, ale i na zemi, třeba na bobové dráze.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia