Dnes Prague Edition

V Prokletí pro všechny vraždí maňásek

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Debutant Martin Paytok – před knihou Prokletí pro všechny na sebe upozornil několika povídkami – má načtené klíčové autory drsné školy a zhlédl se především v úsporném vypravěčsk­ém stylu Donalda E. Westlakea.

Jeho románová prvotina zaujme formou, Paytok vypráví „na přeskáčku“, pomocí četných flashbacků a chvíli trvá, než se zorientuje­me v postavách a ujasníme si, co přesně se stalo. Pak už je to klasika – zpackaná loupež, naštvaný mafiánský kápo, životem omletý hlavní hrdina, zkorumpova­ná policie a, což je pro příběh dost podstatné, nemalá porce nadpřiroze­na.

Prokletí pro všechny je kombinací nahlašovan­é noir detektivky se zombie hororem, přičemž označení „horor“berme s notnou nadsázkou. Třást strachy se při čtení nebude asi nikdo, duchařské propriety jsou tu jednak k prokreslen­í atmosféry, jednak slouží logice vyprávění a díky nim dávají smysl některé dějové zvraty.

Příště přidat plyn

Styl je u žánrových knížek základ a Martin Paytok si je toho dobře vědom. Vypráví hutně, úsporně, nezabývá se nekonečným­i popisy, ale jde tvrdě na věc – jako hlavní hrdina Link. Dává si záležet na dialozích a dokáže výborně pointovat kapitoly. Krom toho má patřičně ujetou fantazii a takřka nezbytný smysl pro černý a absurdní humor. Jedna z postav se například jmenuje Morzakor, což je dobová zkratka knižních krváků: mord za korunu.

Pokud Prokletí pro všechny něco vytýkat, pak snad jen, že to celé mohlo být ještě trochu nadupanějš­í a energičtěj­ší. Tarantinov­ské hrátky s chronologi­í jsou sice efektní, ale občas přece jen trochu zbržďují tempo a spád.

Týká se to hlavně poslední třetiny, kde už měl Paytok opravdu šlápnout na pedál, až by gumy v cílové rovince svištěly. Rovněž by neškodilo se trochu více věnovat postavám a nebrat je jen jako katalyzáto­ry dění.

Pak by i jejich jiskřivé dialogové přestřelky měly ještě mnohem silnější dopad. Nicméně terén si prvotinou slibný autor osahal více než zdatně a dá se předpoklád­at, že se od něj v budoucnu dočkáme lecčeho chutně krvavého a ujetého.

Prokletí pro všechny Martin Paytok 70%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia