Dnes Prague Edition

Od Pavla Zemana to byl podraz

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová o rezignaci nejvyššího státního zástupce

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vpísemné rezignaci, kterou podal Pavel Zeman, se nemluví o tom, že by na něj byly vyvíjeny nějaké tlaky, říká k odchodu nejvyššího státního zástupce ministryně spravedlno­sti Marie Benešová v rozhovoru pro MF DNES.

Když po vašem nástupu do funkce v roce 2019 začaly masivní demonstrac­e, byla zpočátku jejich hlavním motivem obava, že budete chtít odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Nestalo se tak, letos v květnu sám rezignoval. Co demonstrac­ím s odstupem říkáte?

Celé to bylo úsměvné. Ještě jsem nebyla ve funkci, a už mi vyhrožoval­i, že to takhle se mnou dál nepůjde, už se svolávaly demonstrac­e. V té době jsem měla – dá se říct – korektní vztahy s Pavlem Zemanem, nebyli jsme v rozepřích. Jestli by se něco dalo označit za rozepři, tak to, že jsem nebyla spokojena, kolik vyplácíme náhrad škod za neúspěšná trestní řízení.

Podle kuloárovýc­h zvěstí se konec Pavla Zemana táhl několik měsíců. Prý chtěl sám odejít, ale řešilo se, zda a jakou za poklidný odchod dostane „důstojnou“funkci. Údajně existoval i jeho rezignační dopis bez konkrétníh­o data, ve kterém odchod oznamoval zcela nekonflikt­ně. Úplně jinak, než když 14. května prohlásil, že odchází kvůli sílícím tlakům z vaší strany. Jak to tedy bylo?

Jeho rezignace šla úplně mimo mě. Pokud vím, tak ji podal na Úřad vlády a vyjednával s úplně jinými činovníky než se mnou.

Prý o svém odchodu a jeho podmínkách vyjednával s vicepremié­rem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, mluvilo se třeba o postu velvyslanc­e při OSN, což ale Zeman nakonec odmítl. Je to všechno pravda?

Tak asi máte podobné informace, byť přímo to ověřené nemám. Ale jednal mimo mě. Rezignace byla nestandard­ně podána přímo na Úřad vlády, přestože personální­m úřadem jsme my. Mně byla pouze ofotografo­vána. Nevím, jak dlouho tam byla, ani nevím, komu ji přinesl a s kým konkrétně jednal. Každopádně se v té rezignaci nemluví o tom, že by na něj byly vyvíjeny nějaké tlaky. Dá se rozdělit na dvě části, je v podstatě stručná. První část je, co dobrého vykonal a co se odehrálo za jeho vlády, druhá část je, že chce skončit jiným způsobem než jeho předchůdci. To znamená ne odvoláním, ale že chce odejít sám. Bylo na tom datum 14. května. Ale kdy ji přinesl, kde ležela a jak dlouho, to už nevím.

Už na konci loňského roku Zeman chtěl jít do Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku…

Od ledna už mi jen oznamoval a zase bral zpátky své rozhodnutí, že chce do letních měsíců skončit.

Tehdy bylo výběrové řízení, do kterého se přihlásil. Tím de facto naznačil, že chce odejít, že si hledá jiné uplatnění. K výběrovému řízení došlo loni na podzim, v něm ovšem neuspěl. Od té doby – dá se říct od ledna – už mi jen oznamoval a zase bral zpátky své rozhodnutí, že chce do letních měsíců letošního roku skončit. Když jsem se ho ptala, k jakému asi datu – protože jsem to potřeboval­a vědět, abych mohla hledat nástupce, což není jednoduché – tak jednou prohlásil, že do června, vzápětí z toho zase ustoupil. Byly to takové neurčité hry.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ??
Foto: Michal Turek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia