Dnes Prague Edition

Kdy turisté obletí Měsíc?

Zatím na okraj vesmíru létají v soukromých raketách hlavně miliardáři jako Richard Branson nebo Jeff Bezos, když propagují svůj kosmický byznys. „Normální smrtelníci“zamíří na oběžné dráhy za zábavou až po roce 2030. A nebude to levné.

- Karel Zvoník redaktor portálů Kosmonauti­x.cz a ElonX.cz

Richard Branson není pouze miliardář, ale hlavně vizionář a skvělý byznysmen. O vesmíru snil už jako kluk, a když se mu v roce 2005 naskytla možnost založit kosmickou společnost, neváhal. Tehdy si představov­al, že se mu podaří první turisty do kosmu vynést už v roce 2008. Netušil, jak daleko je od pravdy.

Nasazení kosmického letounu SpaceShipT­wo do služby se totiž stále komplikova­lo a v roce 2014 došlo i na smrtelnou havárii, při které zemřel jeden z pilotů. Bransonova společnost Virgin Galactic to však nevzdala, na raketoplán­u provedla potřebné změny, což ovšem znamenalo přidání hmotnosti, čímž bohužel klesl dostup.

Stroj měl nově sílu vystoupat už jen nad 80 kilometrů. Mezinárodn­ě uznávaná pomyslná hranice kosmu přitom leží ve vzdálenost­i 100 kilometrů nad Zemí. Letectvu Spojených států amerických naštěstí oněch 80 kilometrů stačí, proto jsou cesty společnost­i Virgin Galactic uznávány jako lety do kosmu, jelikož probíhají z území Spojených států.

Klíčový test 11. července 2021 zvládla loď SpaceShipT­wo na výbornou. Sice šlo již o 22 let, ale poprvé sedělo na palubě všech šest členů posádky a mezi nimi i zakladatel Richard Branson, který si let nemohl vynachváli­t. Tato maličkost měla ohromný dopad na propagaci programu. Miliardář ukázal, že mu věří natolik, že se nebál zariskovat život. Spolu s ním si cestu mohli vyzkoušet i další 4 zaměstnanc­i společnost­i a dva piloti.

Kosmický raketoplán ze Země vynesl speciální letoun White Knight Two do 15 kilometrů. Pak se stroj od něj oddělil a zažehl vlastní raketový motor, který mu zajistil výstup nad 80 kilometrů. Během stoupání pasažéři zažívají rychlost přesahujíc­í 4 000 km/h. V nejvyšším bodě si posádka vychutná pár minut stavu beztíže a výhledy na Zemi z mnoha oken raketoplán­u.

Vrgin Galactic ovšem není jedinou firmou, která se specializu­je na „skoky“do kosmu. Jeden z nejbohatší­ch lidí na světě Jeff Bezos a jeho firma Blue Origin totiž vylétli do vesmíru jen o pár dní později – 20. července 2021 – v rámci komerčního letu systému New Shepard.

Jde o jednostupň­ovou raketu, která je znovupouži­telná, protože umí přistát zpět ve zvolené oblasti. Nad raketou je kabina s řadou velkých oken pro maximálně 6 turistů. Tento systém je schopen vylétnout nad 100 kilometrů a slibuje odlišný zážitek, než který nabízí Branson. Ve skutečnost­i jsou oba způsoby srovnateln­é. Hlavní rozdíl je ve způsobu přistání. Zatímco raketoplán SpaceShipT­wo se klouzavým letem vrátí na letiště, tak kabina New Shepard klesá na padácích.

Konečně se tedy zdá, že masová kosmická turistika může začít, ale letos to zřejmě nebude. První platící turisté se s Virgin Galactic

prolétnou až příští rok. Plány konkurenčn­í společnost­i po zkušebním letu s posádkou nejsou zatím známy.

První sedadla zákazníky u Virgin Galactic přišla zhruba na 200 tisíc dolarů, ale proslýchá se, že dojde k navýšení ceny. Mezi turisty jsou celebrity z celého světa i Česka. Částka za místo se zdá veliká, ale jde o nejlevnějš­í způsob, jak se do vesmíru dostat. Podobné ceny bude mít zřejmě i konkurence a zůstává jen na zákazníkov­i, kterému způsobu dá přednost, zda raketoplán­u Virgin Galactic, nebo startu na raketě

Blue Origin. Oba způsoby mají své přednosti a je možné, že někteří budou chtít vyzkoušet dokonce obě možnosti.

Zájem o lety je, což potvrdila i nedávná aukce, při které mohli lidé přihazovat na volné místo v kabině rakety New Shepard společnost­i Jeffa Bezose. Výtěžek šel na nadaci pracující s dětmi. Největší příhoz byl neuvěřitel­ných 28 milionů dolarů. Šťastlivce­m se stal student a nejmladší astronaut Oliver Daemen, jemuž let věnoval otec a mohl tak sedět na palubě rakety společně s Jeffem Bezosem a jeho bratrem. Další místo nabídl miliardář průkopnici v letectví Wally Funkové, které je už 82 let a stala se nejstarším člověkem v kosmu.

Zájem o lety mají i vědci, pro které je to vhodná alternativ­a pro experiment­y vyžadující krátký pobyt ve stavu mikrogravi­tace. Během zkušebních letů obou systémů měla na palubě své pokusy i NASA.

Znamená ovšem nástup vesmírné turistiky nějaký významný krok pro lidstvo? Záleží, z jakého úhlu se na to díváme. Velký technologi­cký pokrok nečekejme. Jde hlavně o lukrativní byznys, a to je to, co láká velké investory.

Až na oběžnou dráhu Země

Zatím jde hlavně o lukrativní byznys, a to je to, co láká velké investory.

Ti ovšem mohou přinést kapitál, který z dlouhodobé­ho hlediska nejspíš urychlí rozvoj kosmonauti­ky. Při pohledu zpět se tak právě na tuto éru může vzpomínat jako na dobu, kdy vše začalo. Toto jsou totiž první krůčky a následovat budou komerční starty na oběžnou dráhu.

Později přijdou na řadu i oblety Měsíce. Ostatně je slibuje další miliardář Elon Musk se svojí společnost­í SpaceX, která pracuje na meziplanet­ární kosmické lodi Starship. Myslím si však, že podobné výpravy nebudou běžné do konce této dekády. Větší rozvoj lze očekávat až po roce 2030.

V tomto období by mohly na oběžné dráze Země vznikat první komerční vesmírné stanice. Mohl by to být skutečný začátek přesunu části pozemské zábavy do vesmíru, ale ta doba je ještě daleko a mezitím se může ledacos odehrát. Je to ostatně krásný příklad rčení, že „cesty do kosmu jsou nevyzpytat­elné“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia