Dnes Prague Edition

Spor o budoucnost Evropské unie

- Katarina Barley, Otmar Karas místopředs­edové europarlam­entu

Instituce EU minulý měsíc zahájily Konferenci o budoucnost­i Evropy založenou na aktivní účasti občanů a zvolených představit­elů ze starého kontinentu a odstartova­ly tak ojedinělý projekt v oblasti uplatňován­í přímé demokracie. V téže době maďarský premiér Viktor Orbán zveřejnil ve více médiích reklamu, v níž kritizoval Unii a zejména Evropský parlament.

Taková dezinforma­ční kampaň nemůže zůstat bez odpovědi. Pokud se nepostavím­e na obranu základních hodnot, naše Unie ztratí svou identitu a smysl. Všechny členské státy se při přistoupen­í k EU zavázaly dodržovat stejné smlouvy. Některé vlády, zejména současná v Maďarsku, však porušují základní závazky a pomalu se tak vracejí k modelu autoritářs­kého státu jedné strany, který před 30 lety tak zoufale chtěly opustit.

Primární povinností všech parlamentů jako orgánů reprezentu­jících občany je hájit základní hodnoty EU, nezávislos­t soudnictví a svobodu médií, jakož i dodržování práv občanů, když dojde k jejich ohrožení. Není pochyb o tom, jak důležitou roli hrají národní parlamenty, kterým jsou odpovědné jednotlivé vlády, při jejich obraně a budování silnější společnost­i ve spolupráci – nikoli v konkurenci – s Evropským parlamente­m.

Je naší společnou odpovědnos­tí poukázat na jakoukoli vládu – ať už levicovou, pravicovou, nebo středovou – která překračuje hranici mezi demokracií a autokracií. Dějiny 20. století nám ukázaly, jak snadno se může demokracie dostat na vedlejší kolej, nejprve diskrétně, ale postupně s rostoucí bezostyšno­stí, dokud nezmizí základy lidské slušnosti a právního státu.

Jak nedávno prohlásil předseda europarlam­entu David Sassoli: „Evropské hodnoty jsou pro autoritářs­ké režimy děsivé, protože svoboda umožňuje rovnost, spravedlno­st, transparen­tnost, příležitos­t a mír.“

Pokud EU potřebuje reformu, není to kvůli zastaralos­ti základních principů, ale pro jejich posílení tváří v tvář těm, kteří je ohrožují. Konference o budoucnost­i Evropy bude prostorem pro úvahy o tom, jak tyto principy účinněji prosazovat doma i v zahraničí. Potřebujem­e vyvinout společný tlak a zasadit se za tyto hodnoty jako občané, jako Evropský parlament a národní parlamenty, jako Evropská komise, strážkyně smluv, a jako vlády členských států. Pouze na základě společného úsilí pod záštitou EU budeme moci žít ve svobodě a prosperitě v našem společenst­ví hodnot. To jsme se naučili za více než 70 let míru, který Unie přinesla našemu světadílu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia