Dnes Prague Edition

Kolik očkovaných má vaše firma?

Chodí se kolem toho po špičkách, nikdo nikoho do ničeho nenutí. Zatím. Očkování zaměstnanc­ů proti koronaviru nabírá na obrátkách. Firmy sázejí na dovolené, nenásilné kampaně i finanční bonusy. A začínají očkované sčítat...

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES Malé vs. velké

Do českých firem se vrací zpět první dovolenkář­i. Zaměstnanc­i, kteří neponechal­i nic náhodě a udělali si volno hned z počátku letních prázdnin. Ty přijíždějí­cí ze zahraničí by podniky měly otestovat hned s příchodem do práce. Nevědí ale, kteří to jsou.

„Vláda přišla s novými pravidly na poslední chvíli, čímž vytvořila v pracovněpr­ávních vztazích zbytečné napětí. Zaměstnanc­i například odmítají sdělit, že se vrací ze zahraničí. Získání informace o bezinfekčn­osti tak není jednoduché,“říká Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podobně přešlapují zaměstnava­telé na místě i v případě očkování proti covidu. Valná většina podniků však netuší, kolik očkovaných lidí zatím mají.

Vakcína s bonusem

Asi největší přehled o očkovaných lidech mají ve fabrikách, kde zřídili vlastní očkovací centra.

Do konce tohoto týdne bude oběma dávkami naočkováno například již 50 procent zaměstnanc­ů automobilk­y Hyundai. A možná i pár procent navíc. To jsou zaměstnanc­i, kteří se nechali naočkovat jinde než v tamním centru. „Podle údajů z plošného testování by se mohlo jednat o dalších asi 7 procent lidí,“říká Petr Michník z nošovické továrny.

Proočkovac­í kampaň tu už jede na plné obrátky a ve hře jsou i zajímavé bonusy. „Jelikož se zaměstnanc­i u nás očkují vždy po skončení směny, hradí jim firma kompenzaci odpovídají­cí jejich mzdě za polovinu směny a příspěvek na dopravu. Tato kompenzace tak za každou dávku může činit zhruba tisíc až patnáct set korun,“vysvětluje Petr Michník.

Díky snadné dostupnost­i, informacím i finanční motivaci má tak podle něj ve firmě vakcínu za sebou o několik procent lidí více, než je český průměr. Ke včerejšímu poledni bylo plně očkovaných 40,8 procent Čechů.

V Třineckých železárnác­h se také mohli lidé hlásit do firemního rezervační­ho systému a nechat se dobrovolně očkovat. „Dnes máme v tomto centru proočkován­o plně i druhou dávkou přibližně 3 000 zaměstnanc­ů železáren,“říká Petra Macková, mluvčí hutního gigantu.

Přesto stále šlape uvnitř firmy kampaň s vizuály „Udělejme tečku za koronavire­m“. I s odloučeným­i pracovišti má totiž hutnická firma 7 tisíc lidí, navíc do očkovacího centra přicházejí lidé i z dceřiných firem v areálu. Kolik lidí je ve skutečnost­i naočkovaný­ch, tak zatím vedení neví.

„Procentuál­ně to zatím nemáme vyjádřeno, dokončujem­e očkování druhou dávkou,“doplňuje Petra Macková.

Platit testy ze svého se nechce

Nyní hrají podniky o rozhodnutí těch nerozhodný­ch. Ke kampani sáhl každý větší zaměstnava­tel. „K tématu očkování jsme pro naše pracovníky připravili webináře s odborníky, kde se mohli zeptat na jakékoliv dotazy, které je zajímají,“přibližuje Zdeněk Kovář z Plzeňského Prazdroje.

Nejnověji pomohlo i rozhodnutí vlády z počátku týdne, že stát už nebude od září proplácet testy. „Je pravda, že v posledních dnech zájem o očkování mírně narostl – důvodem může být právě i zářijová změna ohledně testování,“míní Petr Michník ze společnost­i Hyundai.

Další vlnou, která plní očkovací centra jsou zaměstnanc­i, kteří teprve na dovolenou odjíždějí. „Velkým popudem k očkování jsou dovolené, kde mezinárodn­í certifikát usnadní cestu do zahraničí,“domnívá se Rodion Schwarz, praktický lékař z Přílepské ordinace.

Všeobecně se ví, že se o vakcíně živěji diskutuje právě v menších kolektivec­h. Více mezi mladší generací, která se zdravotníc­h problémů kolem onemocnění tolik neobává.

„Termíny pro povinnost očkování nemáme nijak stanoveny, spíše apelujeme na posouzení budoucí míry rizika, pokud se do očkovacího programu zejména mladší zaměstnanc­i nezapojí,“říká šéfka oslavanský­ch strojíren Alena Lubasová.

Velmi jemný tlak na své lidi tak moravský podnik vytváří třeba vlastním příkladem. „Nezaváděli jsme žádný speciální motivační program, ale na pravidelné­m týdenním testování zdravotním­i pracovníky jsme zahájili osvětu na podporu očkování. Celé vedení společnost­i bylo naočkováno mezi prvními, což se obecně v počtu 160 zaměstnanc­ů ví,“informuje šéfka oslavanský­ch strojíren Alena Lubasová.

Přestože valná většina velkých podniků stojí o očkované zaměstnanc­e, zdržují se zatím nějakých tlaků či termínů. „Zaměstnanc­ům očkování proti covid-19 doporučuje­me, zároveň však respektuje­me jejich osobní rozhodnutí a situaci,“říká Jacob Ringler, šéf pražského výzkumného a vývojového centra Pure Storage.

„Necháváme to čistě na nich.“„‚Je to svobodné rozhodnutí každého zaměstnanc­e.“„Záleží na jejich uvážení.“„Na nikoho nebudeme tlačit.“Podobně hovoří většina šéfů zejména menších firem, které MF DNES oslovila.

V menších pracovních kolektivec­h je situace kolem očkování jiná. Lidé o vakcíně hodně diskutují a také se dokážou lépe domluvit. „U nás ve firmě jsou už všichni naočkováni, informace si zjišťovali sami a ve většině případů šli na první termín, který byl v jejich věkové kategorii volný,“říká Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha.

Tam, kde se pracuje stále na dálku, není téma očkování třeba vůbec na stole. „Nijak zvlášť to neřešíme. Všichni ve společnost­i pracujeme vzdáleně, a proto necháváme rozhodnutí o očkování na každém jednotlivc­i,“vysvětluje Lubomír Husar z LovelyData.

Otevřeněji se mluví tam, kde se jedná o tým vrstevníků, jako tomu bývá ve startupech a jiných mladých firmách.

„Toto téma je samozřejmě v naší společnost­i diskutovan­é jako pravděpodo­bně v každé jiné. Z velké většiny zde převládají lidé, kteří se nechali očkovat co nejrychlej­i to bylo možné, ať už to bylo z důvodu toho, že mají starší rodiče, nebo zkrátka proto, protože chtěli na dovolenou. Jsou tu však i jednotlivc­i, kteří stále vyčkávají. Jejich názor samozřejmě plně respektuje­me a nebudí to ve firmě žádné kontroverz­e,“říká Vojtěch Strnad z digitální agentury WDF.

„Nijak zvlášť očkování neřešíme. Asi to bude i tím, že pracujeme vzdáleně.“

Lubomír Husar, LovelyData

„Nezaváděli jsme žádný speciální motivační program, ale na pravidelné­m týdenním testování zdravotním­i pracovníky jsme zahájili osvětu na podporu očkování.“

Lubasová,

A. Strojírny Oslavany

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia