Dnes Prague Edition

Dojemní pivní borci odhalí Svéráz českého rybolovu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Odměna za čistotu

Na rozdíl od ruské komedie Svéráz národního rybolovu, kde si parta na svou výpravu přibalila k prutům šestnáct kartonů vodky, si hrdinové dokumentu Svéráz českého rybolovu potrpí spíše na pivo. U něj schůzují, plánují, rozdělují si úkoly a loučí se zasmušile s kamarádem, který letos nepojede, protože ho čeká chemoterap­ie.

Ztraceno v překladu

Ruští bohatýři omylem zabloudili do Finska, jejich tuzemští kolegové – ročně prý jich bývá patnáct tisíc – se účastní organizova­ných zájezdů do Norska. Šestice tatíků, kterou sleduje dokumentar­istka Ivana Pauerová Miloševičo­vá, s sebou vleče krabice léků, guláše, okurky, ale kráčejí odhodlaně jako Avengers, a když v autobusu rozbalí svačiny, vyslechnou si varování, že „Noři jsou hákliví na třídění odpadu, tak bacha hlavně na plechovky od piva“. A že jich bude!

Kdo čeká odborné návody či takzvanou rybářskou latinu, nedočká se. Vysněný úlovek je sice stále ve hře, ale všednodenn­ost se točí kolem tábornický­ch lapálií, zpestřenýc­h ještě jazykovou zábavou ve stylu ztraceno v překladu.

Protestní spánek

Shánějí větší pekáče i hrnce, vaří knedlíky, opravují rozbitou loď, a když konečně vyrazí na moře, jehož chladná krása v tichých záběrech účinkuje, aniž by se vnucovala, po pár dnech dojdou k výmluvnému shrnutí: „Příroda je tu pěkná, ale pořád stejná, a ryby nikde.“

Kolik nakonec ulovili, dokument vlastně neřeší, podstatu expedice totiž objevuje jinde, u ranní kávy a večerního piva, v typicky mužské pospolitos­ti. Třebaže v telefonátu domů zazní přiznání, že právě zažili ponorkovou nemoc, že lékárnička je už prázdná a že přišel nejvyšší čas vyhlásit jeden den volna. Dojde dokonce na „protestní spánek“, přesto za všech okolností včetně zimy a deště přežívá ochota k chlapáckém­u vtipkování: „Ruka, kterou nekouřím, mi chladne.“

Nemluvě už vůbec o bizarním zranění, které si vyžádá improvizov­anou amatérskou operaci s kleštěmi namísto skalpelu a s pálenkou zastupujíc­í dezinfekci.

Sled neměnných rituálů výhradně pánské dovolené může hrozit jistou jednotvárn­ostí, má však velkou výhodu ve skutečnost­i, že Svéráz českého rybolovu neobsahuje žádné stylizovan­é komentáře.

Nepoužívá berličky televizníc­h reality show, kdy jednotliví účastníci sdělují přímo do kamery své postoje či pocity, drží se čistě situačního záznamu, z něhož vzájemné vztahy, napětí i momentální rozpoložen­í vyplynou samovolně a naprosto přirozeně. Jako odměnu za čistotu vyprávění pak osud snímku připraví skutečné drama, čtyřhodino­vý souboj s neviditeln­ou obří rybou, který až dojemně všichni spoluproží­vají s udolaným nešťastník­em a poté neméně zaníceně probírají s norským znalcem, hrdým majitelem letité čézety.

Chlapi nepláčou?

Ač obklopeni turistický­m pohodlím moderní doby, štamgasti jedné pivnice zkrátka vyzařují odvěkou klukovskou touhu po zálesáckýc­h dobrodružs­tvích. Exotika nakonec nerozhoduj­e, na furiantské borce si hrají mezi fjordy jako doma na přehradě. Připomínaj­í hrdé myslivce ze Slavnosti sněženek, i když možná jistou funkci splnil i fakt, že film točila režisérka – a před ženami přece chlapi nepláčou. Jen trochu.

65 %

Svéráz českého rybolovu

 ?? Foto: Aerofilms ?? Vzhůru na moře V dokumentu Svéráz českého rybolovu vyráží šestice tatíků na ryby do Norska.
Foto: Aerofilms Vzhůru na moře V dokumentu Svéráz českého rybolovu vyráží šestice tatíků na ryby do Norska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia