Dnes Prague Edition

Mise Krmenčík. Slavia vypouští zvíře z klece

- Pohled Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Může to být bingo pro všechny. Pro nenasytnou Slavii, která mocně touží po Lize mistrů. Pro kouče Trpišovské­ho, jenž by potvrdil unikátní instinkt. Pro Michaela Krmenčíka, jenž má chuť na velké činy. Sám říká: „Když mi trenér a okolí věří, měním se ve zvíře.“A Slavia vypouští zvíře z klece. Z belgických Brugg, kde mu trenér a okolí nevěřilo, přichází reprezenta­ční útočník na hostování do Edenu. Podmínky toho, jak se musí chovat, slyšel a odkýval je. Jednoducho­u povahu nemá, to si přiznejme. Je to spíš raubíř, který se hodil do bandy plzeňských vlčáků. Teď se musí umravnit na hřišti i v civilu.

Pokud se Slavii podaří postoupit na ples fotbalovýc­h milionářů, automatick­y se příští léto změní dohoda klubů na přestup. Částka? Pětašedesá­t milionů korun. Za osmadvacet­iletého chlápka je to ranec. K tomu si Slavia dovolila z Häckenu koupit stopera Aihama Ousou, což je kapitán švédské jednadvací­tky.

Úřadující mistr pojal pozvánku na sezonu okázale. V nasvícenýc­h novorenesa­nčních kulisách, s novým generálním partnerem, s velkými ambicemi i jmény. Tak to má přece boss Tvrdík nejradši. Krmenčík je ovšem krapet jiná úroveň, než jsme byli zvyklí. Když mu to v Plzni lepilo, připomínal zbraň hromadného ničení. Nedostižně dravý, drze sebevědomý až vyčuraný, provokativ­ní. Ale taky zodpovědně pracující. Zády k brance robustní, v nájezdech dynamický. Jindřich Trpišovský včera pronesl větu, která se bude omílat, ať sešívané angažmá dopadne jakkoli: „Dřímá v něm potenciál, který třeba zatím zcela neukázal.“

Za dva týdny, kdy slávistům začne šichta v kvalifikac­i o Ligu mistrů, už by ho ukázat měl. Času málo, výzva obrovská. „Vždycky jsem byl zabiják. Jakkoli uklidit balon do kasy. Hrudníkem, hlavou, podrážkou, klidně zadkem,“říkal před čtyřmi lety, když jeho hvězda stoupala. Právě zabiják Slavii roky chybí. Klasický snajpr, který zvládne přes 20 gólů za sezonu, ovšem nechrtí za každou cenu a ještě si to odmaká. Jestli se zvíře v divokém Krmenčíkov­i přizpůsobí slávistick­ým zvykům, pak tu máme fotbalovou pecku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia