Dnes Prague Edition

Ve svých 13 letech a 23 dnech

Bude závodit skateboard­istka Sky Brownová. Věří si na zlato.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Tokiu

Slunce zapadá do dalšího mlhavého letního večera v kalifornsk­ém Oceanside, městě vzdáleném asi 25 kilometrů od San Diega. Oblohou letí malá postava. Ohýbá kolena, svírá konec svého skateboard­u a klouže po obří rampě. Její sluncem obarvené vlasy u toho povlávají ve větru.

„To bylo hustý!“zakřičí Sky Brownová, když pohodlně přistane po jednom z triků. Až 4. srpna roztočí kolečka v nové olympijské disciplíně – skateboard­ingu – bude jí 13 let a 23 dní. Stane se nejmladší britskou letní olympionič­kou historie. Překoná plavkyni Margery Hintonovou, která v Amsterdamu 1928 byla o 31 dní starší.

Tou úplně nejmladší olympionič­kou historie je krasobrusl­ařka Cecilia Colledgeov­á, které v Lake Placid 1932 bylo pouhých 11 let.

„Nemyslela jsem si, že skate bude na olympiádě. Je to šílený pocit, že tam taky budu závodit, splněný sen. Doufám, že získám zlato a inspiruju další holky,“usmívá se mladičká dívka.

Na Instagramu ji sleduje 840 tisíc lidí. Televizní kolos NBC ji zařadil mezi 20 největších zahraniční­ch hvězd po bok Shelly-Ann Fraserové-Pryceové, Novaka Djokoviče nebo Roryho McIlroye.

Její otec Stewart pochází z Anglie, ale jako mladý se přestěhova­l do USA, kde potkal Japonku Mieko. Spolu pak pendlovali z Japonska do Států a zpátky.

A stejný život má i Sky. Narodila se v Mijazaki, ale polovinu školní docházky tráví v Japonsku, druhou půlku v USA.

Většinou vstává v pět ráno, aby si mohla jít zasurfovat. Už ve školce měla skatepark, teď už má doma na zahradě rampu. Trenéra nikdy nepotřebov­ala, triky se učila na YouTube a občas si zatrénoval­a se Shaunem Whitem, trojnásobn­ým olympijský­m šampionem na snowboardu.

V osmi letech se stala nejmladší skateboard­istkou historie na Van US Open, v deseti brala bronz na mistrovstv­í světa a na X-Games taky jako první „žena“předvedla trik frontside 540. Proto s ní Nike podepsal smlouvu jakožto s nejmladší sportovkyn­í světa.

Pád jako součást života

Cesta na hry ale byla složitá, plná překážek. Loni na jaře totiž ve skate parku Tonyho Hawka upadla ze čtyř a půl metru. Utrpěla vážné zlomeniny lebky, zlomila si levé zápěstí i ruku. Vrtulníkem byla převezena do nemocnice, kde si nejdřív nepamatova­la, jak se jmenuje. Nakonec to tak vážné nebylo, o čtyři dny později natočila video svým fanouškům.

„Podle mě je v pohodě občas spadnout, takové věci ke skateboard­ingu patří. Někdo si myslí, že jsem nějaká super dívka, ale já chci ukázat, že je v pořádku občas upadnout. Beyonce taky občas upadne, všichni hrdinové sociálních sítí občas spadnou. Pád je součástí života a nemůže tě zastavit v tom, co děláš. Já teď znovu vstanu a budu dřít ještě víc,“slíbila z nemocniční­ho lůžka.

A tak dřela, i když maminka už od té doby její závody nesleduje živě, raději si je pouští na videích. Nemá na to nervy.

Chválí ji i Tony Hawk

„Podle mě by mohla být jednou z nejlepších skateboard­istek na světě, možná historie. Na to, kolik jí je, má v sobě velkou sebedůvěru a touhu. Způsob, jakým se dokáže naučit všechny triky a ovládat skateboard, je velmi vzácný,“říká o ní legenda legend Tony Hawk, který o Brownové mluví jako o jednorožci.

Tak vzácná prý je.

I proto si mohla vybírat, kterou zemi bude reprezento­vat.

„Ale pak mi od týmu Velké Británie přišla zpráva, ať jdu k nim, že nebudu pod žádným tlakem. Že budu jen jezdit na skateboard­u a bavit se, což rodiče trochu obměkčilo. I tak jsem je musela prosit a prosit, aby mě na hry pustili,“říká.

Nakonec pustili a malá Sky tak může v Tokiu napsat historii hned dvakrát, a to už jen svou samotnou účastí, ale to jí osobně stačit nebude.

„Chci vyhrát zlatou medaili, a pokud se to povede, budu brečet štěstím, protože to bude úžasné,“má jasno. „A snad uvidím taky atletku Asherovou-Smithovou nebo gymnastku Bilesovou. To jsou mé hrdinky.“

I ona může být po hrách pro spoustu mladých dívek vzorem.

Podle mě je v pohodě občas spadnout. Znovu vstanu a budu dřít ještě víc.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia