Dnes Prague Edition

Socha Radeckého Italy neurazí, i když je pokořil

- — Jan Bohata

MALÁ STRANA Vstřícné stanovisko historiků i italského ambasadora. Také tyto argumenty aktuálně mají pomoci k návratu sochy maršálka Radeckého na Malostrans­ké náměstí. O to dlouhodobě usiluje Spolek Radecký.

Slovutný český stratég rakouské armády Italy na bojištích opakovaně porazil. I proto se Spolek Radecký obrátil na italského ambasadora Francesca Saveria Nisia kvůli stanovisku k návratu pomníku na Malou Stranu. Monument by měl totiž stát jen pár desítek metrů od rezidence italského velvyslane­ctví. „Itálie nebude mít námitky, pokud se naše autority rozhodnou pomník Radeckého obnovit,“komentoval diplomatov­u odpověď Jan Bárta, předseda Spolku Radecký. Vedení tohoto sdružení nechalo zpracovat pro pražské komunální politiky studii architektů a dalších expertů například s urbanistic­kou studií, způsobem obnovení pomníku, návrhem jeho umístění a dalšími údaji. Spolek jednal s náměstky primátora, v srpnu chystá debatu se senátory. „Připravuje­me i představen­í studie Komisi pro veřejnou plastiku magistrátu v srpnu,“sdělil Jan Bárta.

Radeckého nelze vrátit tam, kde původně stál, tedy na dnešní tramvajové zastávce Malostrans­ké náměstí. Experti tudíž navrhují vztyčit jej proti Malostrans­ké besedě u někdejšího Profesního domu, později Zemského trestního soudu, nyní objektu MATFYZ. „Měl by být navržen podle originální výkresové dokumentac­e a dobových fotografií se zachováním původních proporcí i profilace,“popisuje obnovu sochy zmíněný dokument.

Návratu Radeckého loni potevřela cestu rada Prahy 1, když odsouhlasi­la obnovení monumentu. Plán rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí s ním však nepočítá. Zastánci sochy namítají, že též lze vybudovat základy pomníku a překrýt je dlažbou a Radeckého vrátit později. „Nebylo by třeba složitě rozkopávat zrekonstru­ované náměstí, podobně jako se to v některých případech děje,“uvedl Richard Bureš (ODS), radní Prahy 1 pro dopravu.

 ?? Foto: Spolek Radecký ?? Nové umístění Pomník maršálka Radeckého chtějí jeho zastánci postavit u Profesního domu.
Foto: Spolek Radecký Nové umístění Pomník maršálka Radeckého chtějí jeho zastánci postavit u Profesního domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia