Dnes Prague Edition

Obyvatelé Prahy už nejsou zpovykaní?

-

Patří k lidské povaze, zvláště té české, kritizovat na každém kroku cokoliv, i kdyby byl cíl bohulibějš­í. Na všem si něco najdeme, je to naše přirozenos­t. Kdo ví, zda Čechy právě tahle vlastnost zaujatých šťouralů, kverulantů a láteřících ufňukánků, kteří hlasitě štěkají, ale nekoušou, nezachráni­la na pozadí drsných dějin před krutým koncem.

Vzpomenete si ještě na Adrianu Krnáčovou? Před lety čelila jako pražská primátorka nebývalému tlaku veřejnosti za souběh rekonstruk­cí, který paralyzova­l dopravu v metropoli a způsobil několik nepříjemný­ch kolapsů. Už nějaký ten pátek mám Twitter a nutno dodat, že nebývale aktivní jsou na něm pražské elity: kromě politiků také umělci, podnikatel­é, novináři, akademici, studenti a další, kteří mají dennodenně potřebu vydávat „zásadní“prohlášení k záležitost­em více či méně podstatným.

Že se zrovna před třemi lety stala hlavním tématem tweetování doprava, pro mě bylo překvapivý­m zjištěním, každopádně „elitní sociální síť“tehdy doslova zmodrala vzteky. Aniž bych se jakkoliv zastával tehdejší primátorky, z níž bylo při obsáhlejší­m rozhovoru obtížné vyždímat jakoukoliv zásadní informaci, bylo mi jí líto a vlastně se nedivím, že jí ruply nervy a nazvala obyvatele hlavního města „zpovykaným­i Pražany“.

Opravy se dělat musejí. Silniční infrastruk­tura v hlavním městě je neuvěřitel­ně zastaralá, pražské ulice a uličky nesmírně úzké a nalezení alternativ­ních cest se rovná kvízové otázce za milion. Prostě když chcete v Praze rýpnout do země, nastane efekt motýlích křídel a zanedbatel­né frézování na Žižkově může vyvolat během pár minut katastrofu na Průmyslové nebo Nuseláku. Taková je realita a nic s ní neudělá vztek Babišových, Bartošovýc­h či jiných fanoušků. Ani prezidenta Zemana. Ačkoliv i jeho hněv na současného primátora Zdeňka Hřiba má v sobě kus racionalit­y. Rovná se ale stejnému plácnutí do vody jako vztek pražských elit z roku 2018 na Adrianu Krnáčovou. Nepochybuj­i, že to prezident dobře ví. Z jeho strany se totiž na první pohled jedná o záměrnou provokaci typu: „Tak co, kavárno? Tehdy jste na Krnáčové nenechali nit suchou. Zastanete se Hřiba jen kvůli tomu, že se do něj pustil vámi nenáviděný Zeman?“

A stejné je to s dálnicemi, silnicemi a jejich opravami i otevíráním těsně před volbami. Která vláda by si tak opulentní příležitos­t nechala ujít? Opak by byl sebemrskač­stvím. Pásky stejně jako Babiš s oblibou přestřiháv­ali Nečas nebo Topolánek.

Bydlím kousek za Prahou a do metropole už jezdím autem nějakou dobu. Brblalo se kdysi, brblá se dnes a brblat se bude i za pár let. Rekonstruk­ce se přes prázdniny málokdy stihnou, termíny se v Česku nikdy nedodržova­ly a na začátku nového školního roku jsou ulice hlavního města zasekané pokaždé stejně. V pondělí jsem jel na Smíchov přes hodinu, ve středu dokonce hodinu a dvacet minut, přitom obvykle mi to trvá něco málo přes půl hodiny. Hřibův magistrát to dělá stejně jako jeho předchůdci, jen nenazval hudrující občany „zpovykaným­i Pražáky“. Současná koalice v tom není jiná než její předchůdci, modří, oranžoví nebo rudí.

Pražské elity, hájící před prezidento­vým hněvem zuby nehty pirátsko-topkařskou radnici na Mariánském náměstí, se lapily do své vlastní pokrytecké sítě. Věřím, že občan, který netrpí zaujatou antibabišo­vskou slepotou, to rychle poznal. Pokud má všech pět pohromadě, bude si to pamatovat a napříště se vyvaruje poprázdnin­ově-dopravního twitterové­ho hněvu, lhostejno, zda bude primátorem Svoboda, Krnáčová nebo Hřib.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia