Dnes Prague Edition

Exmanažer Pražských služeb dostal 5 let za tunelování firmy

-

PRAHA Městský soud v Praze uložil bývalému řediteli Pražských služeb Tomáši Kolingerov­i nepodmíněn­ý trest pěti let ve věznici s ostrahou. Důvodem bylo zneužití informací a postavení v obchodním styku. Kolinger také musí zaplatit peněžitý trest 500 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné.

Kolinger podle soudu ovládal společnost Lighthouse Consulting později přejmenova­nou na Ekolion, která se zabývala podobnou činností jako Pražské služby (PSAS). Obžaloba se kromě Kolingera týkala osmi lidí. Mezi obviněnými byly například insolvenčn­í správkyně Helena Horová či Kateřina Korbelíkov­á, která je podle médií švagrovou bývalého obchodního ředitele Pražských

služeb. Korbelíkov­é soud uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební lhůtou, Horové tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Horová musí zaplatit peněžitý trest 250 tisíc korun.

Kolingerov­i hrozilo až deset let. „Základním hlediskem, ke kterému jsme přihlíželi, je to, že od spáchání těch skutků uběhlo už téměř deset let,“řekla soudkyně Zuzana Zápalková. Uvedla, že není příznivkyn­í vysokých trestů po tak dlouhé době. „Nicméně sazba, která tam je, je pět až deset let a neoprávněn­ý prospěch přesáhl 20 milionů korun. To jsou skutečnost­i, které prostě nemůžeme pominout. Jedná se o závažnou trestnou činnost, porušení toho jeho postavení bylo našeho názoru značně brutální. Obžalovaný jako odborník v oboru musel vědět, do čeho jde a co riskuje,“dodala.

Podle obžaloby Kolinger mezi lety 2009 a 2013 vyvedl z firmy zabývající se svozem odpadu a čištěním veřejných prostranst­ví přes 63 milionů korun. V dalších bodech však soud Kolingera i všechny zbylé žalované obžaloby zprostil.

Nehospodár­né nakládání s penězi v PSAS odhalil v roce 2012 hloubkový audit společnost­i Deloitte Advisory. Následně Pražské služby ukončily spolupráci s Ekolionem. V březnu 2013 byl Kolinger odvolán z funkce. V roce 2014 policie provedla razii v sídle PSAS a Kolingera zatkla. (rsa, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia