Dnes Prague Edition

Vášeň, ale i uložené miliony korun

Výstaviště v Letňanech bude dva dny patřit sběratelům

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LETŇANY Visačky, ubrousky, pivní tácky, mince, bankovky či známky. Sbírat lze leccos a Češi v tomto oboru náleží ke světové špičce. Jde o koníček, vášeň, ale i vážnou záležitost – například poštovní známky, mince či kolekce obrazů představuj­í výtečnou investici a pojistku před inflací. Velké setkání je tento pátek a sobotu naplánován­o na výstaviště v Letňanech, kde se odehraje veletrh Sběratel. Jedna z největších akcí svého druhu, které se vracejí do metropole po covidové pauze.

Mučednicko­u smrt na trnu kaktusu Echinocact­us visnaga Hooker, ostrém jako bajonet, v Mexiku podstoupil pan Ráček. Fanatický kaktusář, hrdina Čapkových Povídek z druhé kapsy, nepěkně skončil během rozšiřován­í sbírek rostlin. Češi již v dobách slovutného tvůrce totiž měli pověst vášnivých sběratelů, což se nemění. Stejně jako fakt, že lze mezi nimi nalézt častěji muže. „Ženy nemají smysl pro nesmysl,“říkával herec Jan Werich.

Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě proběhne na výstavišti v Letňanech dnes a zítra. Do Prahy se chystá 200 vystavovat­elů z celé Evropy. „K vidění bude mimo jiné známá českoslove­nská „zelená stokoruna“s pořadovým číslem 0001. Vystavovat­elé přivezou mince, medaile, bankovky, poštovní známky, pohlednice, minerály, drahé kameny a další sběratelsk­ý materiál,“zve vedoucí projektu Jindřich Jirásek.

Známky i bankovky

Sběratelsk­é bankovky připomenou mimo jiné 45. výročí ode dne, kdy Vladimír Remek a Oldřich Pelčák nastoupili do výcviku kosmonautů v Hvězdném městečku. „Legendární skupina Pražský výběr se v premiéře na Sběrateli objeví na vlastních poštovních známkách,“zvou pořadatelé.

Pověstí jedné z historicky nejkrásněj­ších tuzemských bankovek se pyšní tisícikoru­na tištěná v USA v tiskárně American Bank Note Company, jež platila v letech 1919 až 1937. Její špičková faksimile (velice přesné napodobení, pozn. red.) se představí právě v Letňanech. „Aby se maximálně přiblížila originálu, tiskla se nová sběratelsk­á bankovka v tiskárně cenin v kombinaci tří tiskových technik na ceninový papír, část nákladu dokonce na originální americký bankovkový papír,“uvedl Jindřich Jirásek.

Poprvé na veletrhu se letos dostane do prodeje nula eurová suvenýrová bankovka, jejíž motiv oslavuje letošní kulaté narozeniny herečky Jiřiny Bohdalové. Příležitos­tná dopisnice ze série „Legendy“, jež bude mít na veletrhu premiéru, je věnována tenistovi Janu Kodešovi, vítězi legendární­ho Wimbledonu z roku 1973.

Dobře investovan­é peníze

Sběratelst­ví podle expertů představuj­e také dobrou investici a způsob, jak uchránit peníze před inflací. Veletrh totiž umožňuje porovnat nabídku a ceny od několika desítek prodejců na jednom místě.

„Odhadovaný obrat obchodu s poštovními známkami je u nás kolem 800 milionů korun za rok, což je o 60 procent více než před deseti lety,“vysvětlil autor studií o filatelii Radek Novák.

Dobrý vklad představuj­í též sbírky mincí. „Oproti minulým létům jdou ceny jednoznačn­ě nahoru. Hlavně u vzácných žádaných exemplářů v hezkém stavu,“objasnil numizmatik Petr Kovaljov. Na mezinárodn­ích aukcích letos mimo jiné zazářily produkty z pražské mincovny. Desetiduká­t Ferdinanda III. z roku 1639 se prodal za přibližně pět milionů korun. Ještě vyšší hodnotu, devět milionů korun, měl desetiduká­t vyražený v roce 1661 za vlády Ferdinando­va syna Leopolda I.

Vyplatí se sbírat též bankovky. Zanedbatel­ná není hodnota například zmíněné prvorepubl­ikové „tisícovky“, ta se může vyšplhat až k půlmilionu korun. Ohodnocení sbírek představuj­e jednu ze služeb, kterou pořadatelé Sběratele nabízejí. Na výstavišti bezplatné ocenění sbírek nabízí Svaz českých filatelist­ů, Česká numizmatic­ká společnost, Puncovní úřad a další instituce.

 ??  ??
 ?? Foto: Veletrh Sběratel ?? Velká vášeň Výstaviště v Letňanech bude dnes a zítra patřit sběratelsk­ému veletrhu.
Foto: Veletrh Sběratel Velká vášeň Výstaviště v Letňanech bude dnes a zítra patřit sběratelsk­ému veletrhu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia