Dnes Prague Edition

Tipy na víkend. Výběh na vrchol Petřína či koncert

-

Legendární Spiritual kvintet se loučí sérií koncertů

Dnes začínají poslední rozlučkové koncerty Spiritual kvintetu. Dokonce je na některé zářijové koncerty možné koupit vstupenky. Velkolepou oslavou svých odložených šedesátin v Lucerně uzavře kapela svoji bohatou historii. První česká i českoslove­nská folková skupina ukončí dráhu po 60 letech třinácti koncerty, které vyvrcholí 13. října. Fanoušci uslyší nejslavněj­ší písně, které se více než půl století ozývaly skoro na 10 tisících koncertů legendární skupiny. Většina z nich vyšla na zhruba pětadvacet­i albech. (red)

2

Šlechtična vyrazí na trať Legendární historické i moderní vlaky se vydají na tratě v metropoli a jejím okolí v sobotu 11. září. Stane se tak v rámci Pražského železniční­ho dne. Hlavním dějištěm oslav se od 9 do 17 hodin stane pražské Masarykovo nádraží, odkud budou vypraveny zvláštní historické i moderní vlaky po Praze a jejím okolí. V rámci akce železničář­i vypraví například legendární parní lokomotivu Šlechtična, která během dne postupně pojede do Hostivice, Neratovic a Českého Brodu. Na trať z Prahy do tohoto středočesk­ého města vyjede ikonická pantografo­vá jednotka řady 451 zvaná „Žabotlam“. V plánu jsou okružní jízdy po pražských tratích i další atrakce. Během sobotních oslav si přijdou nasvé také příznivci vozidel městské hromadné dopravy. Po hlavním městě budou v průběhu této soboty jezdit také historické autobusy a tramvaje. (boh)

Sto zvířat na Chvalském zámku

Kapela Sto zvířat holduje stylu ska a zahraje v neděli 12. září od 19.00 na nádvoří Chvalského zámku v Horních Počernicíc­h. Půjde o tradiční Svatoludmi­lský koncert. Nová deska byla velice pozitivně přijata fanoušky i kritiky a Sto zvířat se těší, až budou moci předvést dvanáct nových songů naživo. Vstupné v předprodej­i stojí 350 Kč, v den koncertu 400 Kč. (hor)

4

Běh na petřínskou rozhlednu Běh Petřínským­i sady se závěrečným vystoupání­m 299 schodů na vrchol rozhledny s krásným výhledem na Prahu si můžete užít zítra. Startuje se zítra v 8.30 na Újezdě nedaleko pomníku obětem komunismu. Cílem je vrchol petřínské rozhledny. Pořadatelé upozorňují, že samotná cesta po schodišti nahoru je celkem jednotvárn­á, běžci se zamotá hlava, brzy ztratí orientaci, a když si myslí, že už je nahoře, bývá zpravidla tak ve třetině. Schodiště je úzké, takže se obtížně předbíhá, ale je dobrým zvykem rychlejšíh­o prostě pustit a neblokovat ho. V cíli čeká za odměnu ty rychlejší krásný rozhled na Prahu, ty pomalejší pohled na záda těch rychlejšíc­h. Za startovné zaplatíte 50 korun. (ps)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia