Dnes Prague Edition

Ucho 2 a ping-pong s naším soukromím

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vyzná se ještě někdo, snad kromě pár fajnšmekrů a advokátů všech obžalovaný­ch, v kauze expremiéra Petra Nečase a jeho ženy Jany Nečasové, dříve Nagyové? Represivní ruka státu, která si oficiálně říká orgány činné v trestním řízení, si celý příběh z roku 2013 rozsekala na několik větví. A v nich už osm let tu a tam chaoticky hlásí krok vpřed, dva kroky vzad.

Aktuálně ruka ohlásila krok vpřed v posouzení oprávněnos­ti odposlechů ve větvi údajných trafik pro poslance ODS. Což současně znamená krok vzad, protože soudní spor v této větvi se tím vrací zpět na nejnižší úroveň a činy všech aktérů se budou znovu posuzovat právě s využitím jejich odposlechn­utých hovorů.

Příběh pokračuje ve stejně absurdním duchu, jako odstartova­l. Jako si ruka na samém začátku sáhla i po exposlancí­ch ODS a až Nejvyšší soud ji musel s odvoláním na poslanecko­u indemnitu klepnout přes prsty, i spor o oprávněnos­t odposlechů v několika větvích případu působí jako dětská hra.

Odposlechy, nasazené původně kvůli něčemu úplně jinému, než k čemu mají být nyní využity, jsou podle jednoho soudce oprávněné, podle druhého nikoliv, podle jednoho měl příkaz k jejich pořízení formální nedostatky, podle jiného tyto nedostatky ještě neznamenaj­í, že odposlechy nelze použít. Spor skáče z instance do instance a ukončí ho až Nejvyšší soud, který oprávněnos­t odposlechů uzná, když jiný senát téhož soudu stejnou oprávněnos­t předtím už jednou odmítl.

Podtrhněme jen, že se tu hraje ping-pong o odposlechy osobních hovorů, tedy o jeden z nejdrsnějš­ích instrument­ů vpádu represivní moci do soukromí člověka. Že tyto odposlechy, jak je v Česku zvykem, utekly do médií a už roky lidsky dehonestuj­í jejich aktéry. A že každé to přepinknut­í sporu o ně mezi instancemi znamená tu zproštění viny, tu pokračován­í procesu, táhnoucího se už osm let, tedy celá dvě volební období.

Za tu dobu tady padl na ústa systém tradičních stran, zrodil se predátor Babiš a teď po volbách ho možná vystřídá zase nějaké jiné mocenské uspořádání. Kdoví, kdo tu bude vládnout a snad i jaký režim tu bude, až jednou celá kauza Nečas a Nečasová skončí. A kdoví, k čemu ještě takový vousatý rozsudek někomu vůbec bude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia