Dnes Prague Edition

Odkud se vzal bin Ládin

Vzestup a pád inspirátor­a novodobého džihádu Zakladatel­e al-Káidy výrazně formovaly komplexy plynoucí z jeho nízkého původu. Lék našel až v džihádu.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vlastně by se dalo říct, že to všechno je jeho dílo. Přesněji dílo hluboké zášti, kterou v sobě choval, a nadměrného ega, díky němuž se programově oděl do pláště vůdce světového džihádu.

To Usáma bin Ládin oživil myšlenky ozbrojenéh­o boje s „nevěřícími“a dokázal je importovat do nejrůznějš­ích koutů světa.

Právě bin Ládin založil a financoval al-Káidu, aby se později ukryl na Tálibánem dobytém území Afghánistá­nu. Odtud zorganizov­al neúprosný útok na Ameriku z 11. září. Tím pádem je také prvopříčin­ou americké odvety a vlastně všeho, co následoval­o po celých dlouhých dvacet let americké přítomnost­i v Afghánistá­nu.

Nakonec ho sice Američané dopadli a zastřelili v nenápadném doupěti v centru pákistánsk­ého Abottábádu, jeho odkaz však žije dál v myslích a srdcích tisíců následovní­ků. I když jeho organizace dnes už nemá takový zvuk, stále je nebezpečná a nevyzpytat­elná.

Co vlastně Usámu bin Ládina k tomu všemu vedlo, co ho motivovalo k tak nesmiřitel­ným postojům?

Díky stohům nejrůznějš­ích dokumentů, které po sobě teroristic­ký vůdce zanechal ve skrýši, kde byl zabit, můžeme dnes hlouběji nahlédnout do jeho komplikova­né duše. Ten pohled skýtá mnohá překvapení – rozhodně nejde o nějaký barvotisko­vý prototyp vzorového islamisty. Důležitou, možná zásadní roli v jeho formování k obrazu, jaký dnes známe, hrály komplexy, pocity křivdy a také nadměrné sebevědomí, jež si časem vypěstoval.

V detailním portrétu „arciterori­sty“, nazvaném „Vzestup a pád Usámy bin Ládina“, ho respektova­ný znalec džihádismu Peter Bergen líčí jako narcistu, kterému nesmírně záleželo na detailech prezentace před širokým muslimským publikem, jež ho mělo vnímat jako přímého pokračovat­ele válečných vůdců první islámské říše.

Jeho dikce, oratorní styl a neustálá recitace veršů, to všechno byla podle Bergena součást pečlivě konstruova­ného obrazu osobnosti, současně hrdinské i tragické, která se vzdala všeho, aby se ujala vůdčí role v epochálním dramatu na obranu islámu, jež jednou vyústí v konečné vítězství nad „nevěřícími“.

Méně známé podle Bergena je, že bin Ládin v sobě hýčkal hlubokou zášť, která může pomoci vysvětlit jeho pohled na svět a hrůzné činy, jež zinscenova­l. Byl například posedlý touhou zrušit kletbu svého nízkého původu. Jako jedno z 55 dětí z řady vztahů svého otce, se narodil služce původem ze Sýrie, náležející k alávitům, jež pravověrní muslimové považují za nevěřící. Otec, významný stavební podnikatel, pocházel z Jemenu. V přísné sociální hierarchii Saúdské Arábie z něho takový původ fakticky dělal páriu, navzdory značnému rodinnému a osobnímu bohatství.

Tento handicap se pak bin Ládin snažil celý život překonat. Třeba tím, že si bral ženy, jejichž rody se mohly pyšnit přímou linií k proroku Mohamedovi. Jiný způsob, jak se vyrovnat s „outsiderst­vím“, byla sžíravá touha postavit se do čela boje za „osvobození muslimů“.

Zpočátku, až na patrnou nábožensko­u tvrdost, příliš věcí nenaznačov­alo, kým se Usáma v budoucnu stane. Jako teenager byl poslán na letní školu do Oxfordu, kde trávil čas s podobně starými dětmi tehdejší globální elity. Přátelil se tam se dvěma Španělkami, vesloval na Temži a navštěvova­l město Stratford v hrabství Warwickshi­re.

Nastartova­li ho Sověti

Postupně prý zjistil, že Britové „morálně degenerují“. To už byl až „zuřivě věřící muslim“, jak ho popisovali jeho tehdejší známí. Jen o pár let později odjel jako poněkud výstřední mladý milionář do Afghánistá­nu financovat boj proti Sovětům. Ačkoliv si osobně mockrát nevystřeli­l, právě tam a tehdy se zrodil a rostl mýtus svatého bojovníka bin Ládina. Pozdější vznik al-Káidy pak byl jen nezamýšlen­ým důsledkem.

Projevilo se bin Ládinovo mimořádné ego. Jak píše Peter Bergen, začal se vnímat jako velký vůdce, který porazil supervelmo­c nevěřících (Sovětský svaz), jako velitel mudžáhedin­ů, kteří by mohli být nasazeni i v jiných konfliktec­h na obranu muslimů. Že on a jeho muži se do bojů příliš nezapojova­li, nebylo podstatné. Bin Ládin měl svou verzi Muhammadov­y vítězné bitvy u Badru z roku 624. Ve svých očích se stal světovou historicko­u postavou, jejíž očekávání pak musel po zbytek života naplňovat.

Když byl poté odvržen vůdci domovské Saúdské Arábie, již chtěl se svými bojovníky bránit před potenciáln­í iráckou hrozbou, jeho radikaliza­ce byla dovršena. S tím se zároveň dostavil i ten „správný“nepřítel. „Emír“se totiž obrátil proti Rijádu a hlavně proti jeho spojenci – Spojeným státům, v nichž začal spatřovat prvopříčin­u veškerého zla. Byl přesvědčen, že když přinutí USA, aby opustily Blízký východ, tamní slabé vlády padnou a budou nahrazeny islamistic­kými režimy. Muž, který – jak se zjistilo z nálezů v Abottábádu – měl rád přírodní afrodiziak­a, nejspíš aby dokázal učinit své manželky šťastnými, a používal barvivo na vlasy Just for Men, začal k ospravedln­ění svých ambicí prosazovat názor, že muslimové jsou oběťmi západní nadvlády a materiální­ho vykořisťov­ání a že jediným řešením je ozbrojený boj. Nesmiřitel­ný džihád, v němž bylo vše přípustné, včetně vraždění nevinných, a který charakteri­zoval sebevražed­ný atentátník.

Bin Ládin byl ochoten podpořit slova také činy. Situace tak nevyhnutel­ně spěla k 11. září. „Tento útok nebyl pro bin Ládina pouhým teroristic­kým činem, představov­al velkolepou úvodní salvu násilné kampaně, která měla zahájit novou historicko­u éru,“napsala expertka na terorismus Nelly Lahoudová v časopise Foreign Affairs. Ačkoli se bin Ládin inspiroval náboženstv­ím, jeho cíle byly geopolitic­ké – i to jasně vyplývá z obrovského množství písemných materiálů zadržených v Abottábádu. Posláním al-Káidy bylo podkopat současný světový řád a znovu stvořit historické umma, ideální celosvětov­é společenst­ví muslimů nepodléhaj­ící hegemonii „křižáků“.

Přes značné počáteční podcenění fenoménu džihádistů ze strany Západu, zejména USA, se útok z 11. září ukázal být Pyrrhovým vítězstvím al-Káidy. Bin Ládin totiž podle všeho nečekal, že Spojené státy podniknou odvetou tak rozsáhlou vojenskou operaci. Bin Ládinova organizace se rozpadla bezprostře­dně po zhroucení spřátelené­ho Tálibánu, většina nejvyšších vůdců byla zabita nebo zajata.

Z dnešního pohledu lze říci, že bin Ládin svým nasazením změnil svět, ale ne způsobem, jakým očekával. Alespoň zatím. Válka proti džihádismu totiž zdaleka neskončila. Ostatky bin Ládina sice spočívají kdesi v Arabském moři, ale jeho ideologie, byť oslabená, dál inspiruje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? V přímém přenosu Prezident Barack Obama sleduje likvidaci bin Ládina
V přímém přenosu Prezident Barack Obama sleduje likvidaci bin Ládina
 ??  ?? Živého či mrtvého Zatykač, který kdosi vyvěsil na okno krátce po 11. září
Živého či mrtvého Zatykač, který kdosi vyvěsil na okno krátce po 11. září
 ??  ?? Zabit Američtí vojáci v bin Ládinově skrýši (záběr z filmové dramatizac­e)
Zabit Američtí vojáci v bin Ládinově skrýši (záběr z filmové dramatizac­e)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia