Dnes Prague Edition

Testy: celé třídy skončily v karanténě

-

Navštěvova­li školu sotva týden a už jsou zase na distanční výuce. Třídy, v nichž vyšel při plošném testování ve čtvrtek pozitivní test, musely do karantény.

Na základní škole Mojžíř v Ústí nad Labem skončily v karanténě dvě třídy. Jsou tam nakažené dvě děti, čtyři asistenti, jedna učitelka.

Pátá asistentka ještě včera čekala na výsledek PCR. Když se u ní nákaza potvrdí, od pondělka pošlou domů také celou třídu prvňáků. „I přes dvě očkování měla tato asistentka pozitivní (antigenní) test.

Asistentka je v první třídě a moc si neumím představit, jak těm zajistíme distanční výuku, když byly ve škole jen pár dnů,“povzdechl si ředitel Karel Bendlmajer.

V Ústeckém kraji podle informací MF DNES skončila kromě Mojžíře ve dvoutýdenn­í karanténě už jen jedna třída ze školy na Teplicku. V Plzeňském kraji se povinná karanténa týkala čtyř tříd – 108 žáků a třech zaměstnanc­ů – v Karlovarsk­ém pěti tříd, v Jihomoravs­kém osmi. Karanténu hygiena celým třídám nenařídila jen po pozitivníc­h výsledcích při testování ve školách. Poslala je tam i tehdy, když se někdo otestoval z vlastní iniciativy mimo školou stanovené termíny.

„V karanténě je jedna třída, kde zdrojem nákazy nebyla škola. Případ se zjistil na konci minulého týdne,“řekl náměstek pardubické­ho primátora Jakub Rychtecký.

V celorepubl­ikovém srovnání jsou to ale pořád minimální záchyty. Oficiální data většina krajských hygien poskytnout odmítla. Ministerst­vo zdravotnic­tví chce totiž vše zveřejnit příští týden. Nicméně výsledky ukázaly, že v každém z kol bylo pozitivníc­h minimum.

Jelikož další testy pro školy ani stát neobjednal, plošné testování v tuto chvíli končí. Testovat se budou jen školy z regionů, kde bude riziko onemocnění covidem vyšší.

„Pokud dojde k šíření nákazy lokálně, můžeme k testování opětovně přistoupit na této úrovni,“sdělila mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Martina Čovbanová. Po třetím testování se karanténa ukládala proto, že děti už se předtím víc než týden vídaly ve škole. (dh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia