Dnes Prague Edition

Vzkaz od Emmy a Leyly: Děti, věřte na zázraky

- Zápisník Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Hlouček fanoušků v hokejových dresech kanadské reprezenta­ce a týmu Montreal Canadiens postával u fontány před Ashe Stadium a nadšeně skandoval „Leylah, Leylah!“

I proto se čerstvě devatenáct­iletá slečna sedící opodál v otevřeném studiu televize ESPN nemohla zbavit úsměvu na své dětské tváři.

Jmenuje se Leylah Fernandezo­vá a vítězstvím nad Běloruskou Sabalenkov­ou způsobila, že to ve čtvrtek večer na Flushing Meadows jiskřilo vzrušením.

Jen o pár hodin později umocnila úžasnou atmosféru v areálu o dva měsíce mladší Britka Emma Raducanuov­á, která ve druhém semifinále vyřadila Řekyni Sakkariovo­u.

Tolik dojetí a jásání najednou. Zázraky se dějí, vážení!

Dlouho se zdálo, že hlavním tématem US Open 2021 prostě musí být Djokovičův epochální pokus o završení kalendářní­ho Grand Slamu.

Fernandezo­vá a Raducanuov­á ovšem naprosto senzačně strhly pozornost k ženské dvouhře. I když jsou obě spíš ještě dívky, donedávna jen málo známé.

V největší tenisové aréně světa vyvolaly ohlušující burácení diváků. Samy sebe ohromily svými velkolepým­i činy. Jejich jedinečné příběhy jsou nyní ještě výjimečněj­ší.

Fernandezo­vou, dceru Filipínky a Ekvádorce, narozenou v Montrealu a sídlící na Floridě, ještě před sedmi týdny na olympiádě totálně vyškolila Češka Krejčíková.

Raducanuov­á, jejíž maminka je Číňanka a táta Rumun, přišla na svět v Torontu, od dvou let žije v Londýně. A právě tam začátkem července odstoupila z osmifinále Wimbledonu s dýchacími problémy, přičemž ji kdekdo podezíral, že situaci nezvládla psychicky.

Obě teď však o svých schopnoste­ch přesvědčil­y v New Yorku.

Fernandezo­vá se protloukla nabitou částí pavouka označovano­u za skupinu smrti. Raducanuov­á prokráčela do finále z kvalifikac­e, což před ní v grandslamo­vých dějinách nesvedla žádná tenistka ani tenista.

Obě se mohou stát superhvězd­ami. Milá a upovídaná Leyla. Krásná Emma. S raketou odvážné a neskutečně zábavné.

Přímo na US Open je obdivují třeba i nadějné sestry Linda a Brenda Fruhvirtov­y z Prahy. Nejen jim Leylah a Emma vzkazují: „Holky, věřte! Nic není nemožné.“

 ?? Foto: Reuters ?? Emma Raducanuov­á
Foto: Reuters Emma Raducanuov­á
 ?? Foto: ČTK ?? Leylah Fernandezo­vá
Foto: ČTK Leylah Fernandezo­vá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia