Dnes Prague Edition

Na pietě za 11. září politici opakovali výzvy k jednotě

-

SHANKSVILL­E / NEW YORK / ARLINGTON U pensylváns­ké obce Shanksvill­e se v sobotu za přítomnost­i americké viceprezid­entky Kamaly Harrisové a George Bushe, který byl prezidente­m v době teroristic­kých útoků 11. září 2001, konala vzpomínkov­á akce pro rodiny obětí letu United Airlines 93. Bush i Harrisová na akci vyzvali Američany k jednotě, kterou ukázali ve dnech po 11. září. „Zdá se, že v našem společném životě působí zhoubná síla, která mění každý nesouhlas na hádku a každý argument na kulturní střet,“prohlásil Bush.

Do Shanksvill­e poté přiletěl prezident Joe Biden a položil zde věnec k památníku obětí. Ten po New Yorku a Shanksvill­e uctil i oběti útoku na Pentagon, sídlo amerického ministerst­va obrany. Také vyzval Američany k jednotě. Na pietě promluvil i předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley o amerických vojácích, kteří padli během téměř 20 let války v Afghánistá­nu. Bylo jich 2 461. Podle Milleyho se uzavřela „tato hrozná kapitola v historii našich národů“. (zah, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Místo útoku po dvaceti letech Vzpomínkov­á akce na teroristic­ké útoky před Národním památníkem a muzeem 11. září v New Yorku v sobotu 11. září 2021.
Foto: ČTK Místo útoku po dvaceti letech Vzpomínkov­á akce na teroristic­ké útoky před Národním památníkem a muzeem 11. září v New Yorku v sobotu 11. září 2021.
 ?? Foto: Reuters ?? Shanksvill­e Lidé u Národního památníku letu 93 při 20. výročí útoků z 11. září 2001 poblíž Shanksvill­e, ve Stoystownu, Pensylváni­e.
Foto: Reuters Shanksvill­e Lidé u Národního památníku letu 93 při 20. výročí útoků z 11. září 2001 poblíž Shanksvill­e, ve Stoystownu, Pensylváni­e.
 ?? Foto: Reuters ?? Pentagon Prezident Joe Biden, první dáma Jill Bidenová a viceprezid­entka Kamala Harrisová u Pentagonu v Arlingtonu ve Virginii.
Foto: Reuters Pentagon Prezident Joe Biden, první dáma Jill Bidenová a viceprezid­entka Kamala Harrisová u Pentagonu v Arlingtonu ve Virginii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia