Dnes Prague Edition

Do jednoho pokoje dostanou hřbitov i doupě opilce

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vydat se jednou za sedm let v noci na hřbitov a vykopat dostatečně uleželé ostatky, aby bylo místo pro nově zesnulé, je práce jako každá jiná. Alespoň tak k ní přistupuje Mick Dowd (Tomáš Karger), který má tuto činnost v irském Connemary na starosti.

Když ovšem v aktuálním sedmiletí dojde i na kosti jeho tragicky zesnulé manželky, nevypadá to na rutinní záležitost. Zvlášť když se mu k ruce hlásí lehce opožděný mladík Mairtin (Kristián Stolařík), jehož bratr, místní strážník Thomas (Jan Meduna) jakoby náhodou hřbitovem zrovna obchází.

Pražský Divadelní spolek Kašpar se letošní léto rozhodl zkompletov­at takzvanou Leenanskou trilogii a na šest let starou inscenaci Osiřelého západu navázal Kráskou z Leenane (premiéra v červnu) a právě aktuální Lebkou z Connemary.

Teprve potřetí

Režisér všech tří kusů a šéf scény Jakub Špalek tak nabízí divákům jedinečnou možnost seznámit se s celým světem jednoho irského Zapadákova, jak jej v druhé půli devadesátý­ch let vykreslil britský dramatik Martin McDonagh. Jeho dílo plné vulgární mluvy, cákanců krve i rozlité pálenky, bizarních situací a především postav na hraně společnost­i je u nás velice populární: vedle Kašpara má dlouhodobě hned několik kusů na svém repertoáru Činoherní klub, něco z McDonaghov­a rejstříku ovšem v posledních desetiletí­ch uvedla většina scén po celé zemi.

Lebce z Connemary se ale nyní dostává teprve třetí české inscenace. Předtím ji uvedlo pouze Švandovo divadlo a ústecké Činoherní studio. Kašpar je i proto prvním divadlem, kde lze celou trilogii zhlédnout souvisle a v jedné režii.

Špalek zasadil komorní příběh, který se kromě jedné hřbitovní scény celý odehrává v Dowdově příbytku, do prostor Klubovny. Malá scéna a zdejší „bytové divadlo“je sice k přestavbě jeviště zcela nevhodná, ovšem Špalek neváhá do poměrně náročné akce zapojit diváky. Což ve výsledku večer příjemně oživí. Opilcovo

doupě i connemarsk­ý hřbitov se tak do jedné malé místnosti, kterou Klubovna disponuje, docela dobře vejdou.

Nejednozna­čný hrobník potěší

Lebka z Connemary však stojí především na skvělém textu. A hercům se ve Špalkově režii daří McDonaghov­y brilantní dialogy přesně pointovat. V tomto ohledu vede Jan Meduna, který svého policistu lačnícího po životním případu představuj­e ve víceméně komediální rovině. Stačí mu přitom jen drobná mimika a pohyby očí.

Stolaříkův nekňuba vzbuzuje především lítost, Karger pak svého hrobníka drtícího staré kosti palicí ztvárňuje příjemně nejednozna­čně. Na jednu stranu z něj čpí chlast a s ním spojená nejasná minulost, ale na druhou i sympatická vychytralo­st, díky níž si s oběma omezenými bratry pohrává. Je to ostatně jeho postava, okolo které divák do poslední chvíle tápe. Galerii bizarních postaviček pak doplňuje Maryjohnny, babička bratrské dvojice v podání Jeleny Juklové.

Nevyřčenos­t některých pravd a bezradnost jejich nositelů diváka doslova lákají k návštěvě zbývajícíc­h částí McDonaghov­a triptychu. I když málokdo by asi očekával, že z téhle irské díry vyjde po seznámení s dalšími hrdiny nějak výrazně moudřejší.

 ?? Foto: Martin Svoboda ?? S lebkou Tomáš Karger v úloze Micka Dowda.
Foto: Martin Svoboda S lebkou Tomáš Karger v úloze Micka Dowda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia