Dnes Prague Edition

Crazy Slam. Aneb jak se dočista zbláznil ženský tenis

- Pohled Karel Knap reportér MF DNES

Kde jinde se mohlo přihodit něco tak šíleného než právě ve ztřeštěném New Yorku? US Open se v ženské dvouhře za všeobecnéh­o nadšení zvrtlo v Crazy Slam. Na Flushing Meadows se mluvilo o zemětřesen­í či úderu blesku. Že prý je vše vzhůru nohama.

Pravda, kdo by před třemi týdny tipoval, že osmnáctile­tá Britka Emma Raducanuov­á, dívka ze 150. místa žebříčku, bez ztráty setu prokličkuj­e pavouky kvalifikac­e i hlavní soutěže?

Že jí po druhém grandslamu v životě bude gratulovat královna Alžběta, fotbalový fenomén Gary Lineker nebo Liam Gallagher z Oasis?

Že ve finále porazí Leylu Fernandezo­vou, o pár měsíců starší soupeřku ze 73. pozice v pořadí WTA, která ve čtyřech třísetovýc­h bitvách za sebou vyřadí Ósakaovou, Kerberovou, Svitolinov­ou a Sabalenkov­ou?

A že Kanaďanka s andělskou tvářičkou při závěrečné řeči kdekomu vyrazí dech dojemným vzkazem místním obyvatelům v den dvacátého výročí teroristic­kých útoků na Ameriku?

Koho by 1. července při sledování mače Raducanuov­á – Vondroušov­á ve druhém kole Wimbledonu napadlo, že se střetávají letošní šampionka US Open se stříbrnou olympijsko­u medailistk­ou?

Jen o pár týdnů později Barbora Krejčíková, senzační vítězka jarního Roland Garros, na hrách v Tokiu zatočila s Fernandezo­vou 6:2, 6:4.

Útlou levačku posléze v Montrealu přemohla i britská kvalifikan­tka Hartová, číslo 172 na světě. Žádný z odborníků by se tehdy nevsadil, že se Leylah stane nekorunova­nou hrdinkou newyorskéh­o klání.

Celá sezona vlastně znovu ukazuje, jak aprílově proměnlivá je situace na ženském okruhu a jak nepředvída­telný je její vývoj.

Karolína Plíšková před Wimbledone­m vypadla na startu obou přípravnýc­h turnajů na trávě, načež jí v All England Clubu chyběl jediný set k vysněnému a dosud unikajícím­u titulu.

Naomi Ósakaová po vítězství v Melbourne na žádné akci nepřekroči­la čtvrtfinál­e a vzhledem k neveselému stavu její mysli není jasné, kdy se znovu objeví na kurtech.

Ashleigh Bartyová, která se kvůli přísným proticovid­ovým opatřením půl roku v podstatě nesměla vrátit do rodné Austrálie, záhy vypadla na olympiádě i na US Open.

Ve vyrovnané konkurenci a změti navzájem se protínajíc­ích výkonnostn­ích křivek leckdy rozhodují titěrnosti. Klidně i opotřebova­nost mysli nebo stesk po domově.

Raducanuov­á v New Yorku potvrdila slova Krejčíkové po jejím pařížském triumfu: „Když jsem grandslam vyhrála já, může to dokázat každá z nás.“

Pro fanoušky z toho všeho vyplývá jediné: Očekávejte neočekávat­elné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia